Общество

16 October 2014

Прегледана: 694 пъти

Поведението на Цветанов е основание за протест - пред централата на ГЕРБ, пред съдебната палата, пред Народното събрание. Но протестърите нещо никакви ги няма - нито там, нито дори във ФейсбукЕто ви пример защо няма да се оправим - защото политици от най-високите етажи на властта се опитват да ни правят на идиоти. Нагло, без никакво чувство за срам.
Прочее, това поведение е основание за протест - пред централата на ГЕРБ, пред съдебната палата, пред Народното събрание. Но протестърите нещо никакви ги няма - нито там, нито дори във Фейсбук....
Миналата седмица Цветанов нямаше имунитет и какво направи - скри се от делото за клевета срещу него.
Тази седмица, когато вече е с депутатски имунитет, той се прави на интересен - явява се, представяйки декларация без никаква правна стойност, с която уж искал делото да се води.
Много думи ми идват в главата, когато видя такова поведение, но най-добре е да използваме такава, която ще бъде разбрана от всички: гьонсуратлък.

Ето как "Правен свят" представя случилото се днес:
"След като успя да се скрие от правосъдието по делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова води срещу него, бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов демонстрира днес коренно различно поведение по едно от наказателните дела срещу него – за неупражнен контрол върху мобилното подслушване в МВР.
Макар и наясно, че съдия Петър Гунчев от Софийския градски съд (СГС) ще спре делото заради новия му депутатски имунитет, Цветанов представи днес нищо незначеща декларация, с която казва, че сам се отказва от имунитета си по това дело.
"Ние сме искали бърз и справедлив процес. Под никаква форма не съм се прикривал зад депутатския си имунитет. Самият факт, че още в първото заседание на парламента, когато беше сформирано, също дадох декларация, която също нямаше правна стойност и тогава се наложи главният прокурор да поиска свалянето на този имунитет, където аз дадох съгласието си, и нямаше гласуване", коментира Цветанов в свой стил след заседанието.
Защитникът му Менко Менков не се съгласи, че декларацията няма правна стойност. Според него тя изразява тяхното становище и тълкуване на закона.
"Представете си, че главният прокурор в момента въобще откаже да поиска отново имунитета на г-н Цветанов. Той ще бъде вечно подсъдим, докато трае 43-ото Народно събрание ли? Така че г-н Цветанов изразява волята си на директни приложения на Конвенцията за правата на човека за бързо приключване на процеса. Виждате, че той идва пред съда и това означава демонстрация на вяра в правораздаването от негова страна", каза адвокат Менков.
Очаквано, съдия Гунчев се позова на практиката на Конституционния съд, който е категоричен, че властническите правомощия на Народното събрание възникват от деня на избора и Цветанов вече има имунитет, поради което съдът спря делото. Главният прокурор трябва отново да поиска имунитета на Цветанов, а той може да представи декларацията си пред Народното събрание, а не пред съда.
Цветанов се зарече днес дори да покани главния прокурор по-бързо да поиска имунитета му, тъй като първото заседание на Народното събрание е насрочено за 27 октомври.
На въпрос, защо не е подходил със същото отношение и искане за бърз процес по делото за клевета, Цветанов каза само, че не бил призован за него."

Вени Марковски

Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню