Ринг свободен

05 October 2014

Прегледана: 1216 пъти

ПРОГНОЗАТА ЗА ИЗБОРИТЕПредпочитам да я направя според броя на мандатите, а не според %.
Процентите изкривяват картината. Защо?
• Има преразпределение на мандати заради разпилените гласове за онези формации, които не прескачат бариерата.
• Страната е разделена на многомандатни окръзи, (какъв парадокс при иначе пропорционална избирателна система), което също преразпределя мандатите. Случвало се е при горе-долу еднаква активност един депутат да бъде избран с 6000 гласа (Видинско) и респективно друг с почти 40 000 гласа ( София-град).
Не приемам тезата на политолозите за 96-100 мандата за ГЕРБ. На предишните избори те спечелиха 97 мандата. От 2009 г. бройката на гласовете за тях спада постоянно, трайно и тенденцията е устойчива.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ГЕРБ~~~~БСП~~~~~~~~~~
2009 парламентарни-----------1 678 641------748 147
2011 президентски--------------1 349 380------974 300
(първи тур, където се вижда партийния електорат)
2013 извънредни парл.--------1 081 605------942 541
2014 европейски--------------------680 838------424 037
Второ, те черпят негативи от сегашното служебно правителство, което се счита като обвързано с тях в очите на общественото мнение (кадрова вихрушка, цени на тока, неизплатени заплати към държавни предприятия и за дългове за обществени поръчки, нарастващи борчове на енергетиката, непрекъснати искания за нови многомилиардни заеми, идеята за банкова ваканция и т.н.). Рейтингът на президента не е висок, а премиерът Близнашки се срина като популярност.
И последно, набират ръст нови формации, които взимат действителни гласове от старите (без ДПС). При това те имат шансове да влязат в парламента и следователно тези гласове няма да се преразпределят за големите партии при изчисляване на мандатите.
НЯКОИ НЕОБХОДИМИ БЕЛЕЖКИ
Според предварителните списъци избирателите (засега) са 6 875 199.
* 6 543 423 в предварителните списъци за европейските избори през т.г.
* 6 888 395 в предварителните списъци за парл. извънредни през 2013,
* 6 873 589 през 2011 на изборите за президент и т.н.
Първото, което трябва да ви направи впечатление – в рамките на една година за два различни избори (европейски и родни) гласоподавателите се различават с 340 000 броя! При това в европейските у нас гласуват и всички граждани на страни-членки на ЕС, които живеят тук.
Т.е. при европейски не се лъже на ангро, понеже ще стане огромен международен скандал в Брюксел – това са техни, а не наши избори и контролът е по-строг.
Второто е, че въпреки клетвите си служебното правителство въобще не е пипнало броя на фантомите и те са си останали също толкова. Всъщност дори са нараснали.
Ето го обяснението защо са подскочили като бройка.
За ваша информация – за трите години от 2011 насам у нас досега съответно са умрели 321 820 души и вероятно (статистически отчетено) още 81 000 до 1.01.2014 до 1.10.2014. Т.е. 400 000 електорат. Ражданията няма смисъл да отчитаме, понеже бебета и малки деца не гласуват, а детската смъртност е пренебрежимо малка величина.
Ако корелираме с данните на встъпилите в пълнолетие за същия този период, трябва да вземем предвид 235 809 души.
Получава се разлика (400000-235 000=165000). Да виждате тази разлика от 165 000 души, представляваща намалялото пълнолетно население да е отразена в избирателните списъци? Аз не я виждам!
Истински парадокс – населението намалява, обаче броят на фантомите по изборите расте (средногодишно с по над 50 000)!
Толкова за онова, което за пореден път ще гласува виртуално от разни други кукловодски светове.
На последните извънредни избори гласуваха 3 632 953 души при активност 51.33%. (вкл. с фантомите). От тях за попадналите в парламента партии дадоха глас 2 683 093 души. Т.е. май 1 млн. гласа се разпиляха за разни маргинални партийки, от които само три не така незначителни. Вярвате ли го – аз не. Гласували са и фантомите!.
Разочарованието от политическата каста е повсеместно, което се вижда и от вялата избирателна кампания.
Затова сега очаквам около 3 400 000 гласували по официални данни и активност на косъм от 50%. Кото се отчетат фантомите, то реално ще са гласували около 2,4 млн. Останалото до официалният резултат ще е много тежкият, макар и невидим глас на политически продуценти, сценаристи и режисьори - т.е. кукловодите.
Мога да продължа с картината на онова, което в действителност става зад кулисите, но нека изчакаме резултатите.
А как аз ги виждам - като евентуална картина след изборите в парламента.
Това е вероятностна картина, понеже при многомандатни области и гений не може да изчисли мандатите. То и затова политолози и социолози предпочитат %, а за мандатите или не се ангажират, или говорят с с груби числа и разлики от 5-7 и повече мандата.
Мисля, че разпределението по мандати ще е следното:
ГЕРБ-------------------------------------------------------83
КП „Коалиция за България”-----------------------68
ПП „Движение за права и свободи" ----------40
ПП „Атака"------------------------------------------------12
Реформатори--------------------------------------------13
Бареков----------------------------------------------------14
ФНСБ Патриотичен фронт-------------------------10
Аз очаквам моята прогноза да се потвърди с отклонение от 1-2 мандата.
Това е рискът заради 4%-та бариера – такова отклонение при малките партии ще пренареди картината неочаквано, но честно казано, не го допускам.
Защо:
1 . Предварителните ми данни сочат подобна електорална картина.
2. Въпреки фантомите, фалшифицирането на резултатите, игрите с методиките и т.н. кукловодите са в яростна разпра помежду си. Тогава масивът от фалшифицирани данни и фантомите вероятно ще се преразпределят горе-долу според действително постигнатите резултати на самия вот. И с взаимни отстъпки – ти на мен тук, в тази област, за да прокарам своя човек, а аз на теб там, в онази област – да елиминираш своя вътрешнопартиен враг.
Днес никой няма да е съгласен друг да спечели тотално или той да загуби тотално от играта със задкулисно нагласяване на резултатите, както се е случвало досега.
И последно – за тези избори не ми се вярва да се намеси влиятелна външна (международна) сила, която безпардонно и безпрекословно да упражни силата си у нас. (и това се е случвало на избори досега!)
Ако сбъркам, за разлика от родните социологически шмекери, няма да нося вода от девет дерета да доказвам ах, как съм бил прав, но... А ще се покая с молба за извинение.
Всички сме хора, всички бъркаме, случва се и на мен. Само претендиращите за ролята на Господ не бъркат.

Григор Лилов


Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню