Градът

25 April 2014

Прегледана: 1225 пъти

400 хил. лв са намерени при обиски в дома на кмета Стойков и в банков трезор на жена муНад 400 хил. лв са намерени при обиски в дома на кмета Стойков. Шредери унищожават стотици документи за обществени поръчки и търгове.
За пореден ден днес Плевен бе разтърсван от скандали, свързани с общинската управа. След като преди два дни ДАНС при специализирана операция залови в момента на извършване на престъпление заместник кмета Зелов - най-доверения човек на кмета Димитър Стойков, а на следващия ден прокуратурата го привлече като обвиняем за вземане на подкуп в особено големи размери, днес всички общински съветници, с изключение на ГЕРБ поискаха оставката на градоначалника.

Самият Стойков бе в неизвестност от ареста на Зелов. Впоследствие се установи, че бил привикан на разпит в Софийска градска прокуратура. Съобщено бе, че в кабинета му е извършено претърсване. Претърсен е също така домът на кмета в село Радишево, а от трезора на банка е иззета банкова касетка, регистрирана на името на съпругата на Стойков.

Официална информация от разследващите органи относно резултатите от процесуално-следствените действия до момента не е публикувана, но според добре информирани източници на Отблизо, в дома на кмета и в трезора на банката са намерени около четиристоти хиляди лева.

Информацията, че кметът Димитър Стойков е замесен в схемата за изнудване на плевенски фирми обясняваше изчезването му, особено след като централен всекидневник публикува информация, че градоначалникът е отстранен от длъжност по искане на Софийска градска прокуратура и в момента дава обяснения в ДАНС.

Затова появата му на днешната сесия на Общинския съвет предизвика бурен интерес от страна на медиите, които така и не получиха отговор на въпроса си, кое го е накарало да прекрати отпуската си и да се върне на работа точно в този момент. Още повече, че заради непрекъснатите отсъствия на Стойков и липсата на интерес към кметската работа, повечето плевенчани все още не знаят кой им е кмет.

Оказа се, че връщането на Стойков на работа е пряко свързано със събитията от последните дни. Това стана ясно след като източници на Отблизо сред общинската администрация ни информираха за бурната дейност, която кипи през последните часове в няколко кабинета.

В избрания от Стойков за щаб кабинет на заместник кмета по строителството Трифон Иванов, доверени служители внасят чували с документи. Папките внимателно се проверяват от най-доверените хора на кмета, а всички компрометиращи документи се унищожават. Според източниците ни, става дума за документи от отделите, занимаващи се с обществени поръчки и търгове за отдаване под наем на общинска собственост. До момента от кабинета на Иванов са изнесени най-малко три чувала, ситно нарязани с шредер документи.

Какво е имало в тези документи прокуратурата тепърва ще установява. Интерес предизвиква и бързането на Стойков, което може да бъде обяснено единствено с очакваното в близките дни отстраняване от длъжност и последващ арест.

Факт е, че след много по-незначителни скандали, хората с достойство подават оставките си. При Димитър Стойков достойнството очевидно отстъпва пред алчността. Което от своя страна дава възможност на политическите сили в града да се определят дали са на страната на закона, или заради дребни интереси и обвързаности ще продължат да подкрепят корумпираното управление на Димитър Стойков.www.otblizo.net

Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню