Градът

18 September 2014

Прегледана: 2391 пъти

Европейският проект за реконструкция и подмяна на ВиК мрежата в Поморие не включва централната градска част. Вероятно не е била в приоритетите на кмета от ГЕРБПроектът за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата е на стойност 96 686 234.48 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Околна среда“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз.
В този проектът обаче не влиза цялото Поморие. Най-старата част на града, известна като "Гръцката махала", както и улиците в централната градска част, ще останат със старата канализация.
Както е известно на всички поморийци, точно в тази част на града при по-продължителен дъжд улиците стават реки, а избите и дворовете са под вода.
Парадоксалното е, че тук мръсна вода от уличната канализация /с фекалии/ излиза на повърхността както от отводнителните улични шахти, така и от каналите на баните и тоалетните в приземните етажи на къщи и магазини, дори при липса на валежи. Най-пресният пример е от август.
Според живущите в най-оживената част на града проблемът е от години и подмяната на ВиК мрежата е крайно наложителна. Става въпрос за центъра на град Поморие - курорт от национално значение. Освен къщите и жилищните блокове, които през летния сезон се ползват и от туристи, в тази част на града се намират и много магазини, заведения, разкрасителни салони и хотели.
За съжаление, в проекта за реконструкция и подмяна на ВиК мрежата, централната градска част на Поморие не е предвидена, въпреки че отпуснатите близо 100 милиона лева са предостатъчно, за да бъде подменена ВиК мрежата на целия град.
Необясним е фактът, кое е наложило изключването точни на тази част на Поморие от европейския проект и какво ще измисли като оправдание кметът на Бойко Борисов в Поморие, като се има предвид изтичащия му мандат и мерака за повторно кандидатиране на местните избори през 2015 г.
Вероятно кметът на Поморие Иван Алексиев е бил на друго мнение, когато е подписвал договора с фирмата-изпълнител и тогава централната градска част не е била сред приоритетите му.

Публикуваните снимки са от централната градска част на Поморие. През август 2014 г., в недъждовен ден.
Д.А. написа на 19/10/2014г. 13:47ч.
Центърът на Поморие не е бил приоритет на кмета, защото се владее от „новите бизнесмени“, които спонсорират предизборната кампания на кмета и герберските общинари. По същия начин е пренебрегната най- важната част от града- крайбрежната плажова ивица, дадена на концесия от 1999 г ( при правителството на Костов) на силовите групировки на Георги Илиев и Маймуняка( вече убиити), а те са били ( и продължено от техните вдовици) също ЛЕГАЛНИ спонсори на всички кметове. А състояние на плажовата ивица и околностите са най-важните за туризма на Поморие, там туристът прекарва 2/3 от деня си. Крайбрежната ивица въобще не се благоустроява, тъне в мръсотия и безразборно изникнали без контрол на държавата павилиони и заведения. Концесионерите не са забили един градивен пирон откак стопанисват ивицата вече 15 години.Това държи ниско нивото на курорта Поморие- -един от уникалните корорти на Европа със съчетение на калолечение и слънцелечение. За това там идват само най -бедните туристи от България, Македония, Русия, Украйна, а не идва нито един платежоспособен турист от Европа. За това цената на квартирата от 15 години е застинала на 10 лева на легло, което е убийствено за развитието на курорта и доходите на населението. Проблема от в неолибералния обществен модел на България, донесено От САЩ, където едрия бизнес финансира и партии и политици и управлява държавата. ГЕРБерското ръководство на Поморие се покрива с ръководството на всички останали населени места и държавата по принцип. Нужно е да се смени целия неолиберален обществен модел на България, с този на социалната правова държава на най-развитите европейски страни управляващи ЕС, при който е изключено едрия бизнес да финансира партии и политици и да управлява държавата, там това смешение се наказва на часа с глави на гилотината. Ето да прочетете нещо от мен по този въпрос, последно писано във Фейсбука „Разликата между американската неолиберална държава и европейската социална/правова държава “ https://www.facebook.com/ideyazabulgaria/posts/838198092887555 Дора Апостолова www.ideyazabulgaria.org , www.facebook.com/ideyazabulgaria


Местен написа на 18/09/2014г. 21:26ч.
Баничарят кмет открадна парите заедно със своя шеф-Боко Тиквата


Иван написа на 18/09/2014г. 21:24ч.
Толкова малко за тези пари-това е направо провал. Много се надявахме че ще подменят водопровода в стария град.


Помориец написа на 18/09/2014г. 18:59ч.
Това вече е кражбата на века,как 80 000 000 милиона за толкова малко тръби. Хората направиха цели Областни градове с толкова пари-Габрово,Сливен и още други. Сигнализирайте Олаф и Кмета и Екипът му веднага в Затвора


Общински служител написа на 18/09/2014г. 18:06ч.
Кмете не пренасяй семейните си проблеми в Общината( не можем да работим нормално).
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню