Общество

10 September 2014

Прегледана: 759 пъти

Ако се вярва на БНБ, ЕПИК (EPIC) и "неясни инвеститори" имат намерение да спасяват КТБ - две лъжи на едно мястоПак спасяват КТБ...
Ако се вярва на БНБ (а аз не им вярвам), има писмо за намерение за "спасяване" от представителя на Оманския фонд - финансовия консултант ЕПИК (EPIC) и неясни инвеститори" - две лъжи в едно изречение... Просто ЕПИК е малка инвестиционна банка в Австрия с интереси в Русия, Украйна, Хърватска, Полша, Чехия и донякъде - България. Основният им актив са група нискозвездни хотели в Хърватия и в съдружие с италианската SCM Group - Rimini - мажоритарен собственик на украинския телеком (купувайки акциите на закъсалия финансово собственик - UA TELECOMINVEST LIMITED (Cyprus).
Активност в България са проявявали по времето на НДСВ, но така и не са купили нищо. Работят в тясно сътрудничество с Креди Агрикол по някои от сделките. Българският клон на Креди Агрикол беше продаден на Цветан Василев/КТБ. Активите им не надвишават 2 млрд евро.
Никога е нямало връзка между "Оманския Фонд" и ЕПИК - но пък съм си имал по тангента работа с тези хора и това, което не ми хареса, е силната миризма на стари червени пари от няколко бивши компартии от бившия Източен Блок, включително и български... Явно те са тайнствения инвеститор от Австрия, за когото говори преди седмица протестърът-премиер.
Във всеки случай ЕПИК нямат никаква възможност самостоятелно да покрият дупката от 3.4 млрд. евро в КТБ (затова и в писмото си поставят императивно, че ще се ангажират, само при "финансова подкрепа на държавата").
Моето предположение е, че са дребни хиени, които по-скоро искат да огледат активите на банката и да изберат по-добрите от тях, след разпарчетосването им... Няма лошо и е обичайна практика, ама защо пак ни пробутват алабализми от БНБ и Дондуков 1 и 2?!

Тодор Георгиев

Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню