Политика

08 August 2014

Прегледана: 938 пъти

Задкулисие и олигархия: правосъдният министър Христо Иванов свързан с офшорните фирми на Прокопиев и ПлевнелиевПравосъдният министър не просто е с отнети адвокатски права. Всъщност, и връзките му в задкулисието не се ограничават до „Протестна мрежа”, която е само видимата част на айсберга. Христо Иванов е пряко свързан с офшорните фирми на Прокопиев и Плевнелиев.

Ангел Стефанов Гяуров и Биляна Стефанова Гяурова-Вегертседер са брат и сестра с юридическо образование. Христо Иванов според системата Дакси е съдружник с Биляна във фирмата „Били консултинг“ с предмет на дейност „Консултантска дейност, закупуване на предприятия или части от тях”. Освен това заедно с нея управляват БИПИ – Българския институт за правни инициативи.

Братът на Биляна – Ангел – е съдружник с нея и съпруга й Александър Вегерстедер в консултантското дружество „Обержин“.

Същевременно Ангел управлява офшорката БАЛТО-СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД, собственик на дружеството за недвижими имоти на Иво Прокопиев „Алфа център“ и на 50% от акциите на „Софстрой“.

Освен това Ангел Гяуров е управител на „Бизнес парк София“ – тоест, заема предишната длъжност на Росен Плевнелиев, преди да стане министър в правителството на ГЕРБ.

Христо Иванов, който е в пряка връзка с тази групичка около Прокопиев и Плевнелиев, е най-удобната фигура поради сравнителната си отдалеченост от преки участия във фирмите на двамата олигарси, но същевременно е проверен в битка – той е човекът, написал като юрист сигнала срещу Василев, Пеевски и Бареков, благодарение на който беше съборена КТБ.

В „Протестна мрежа“ той се занимаваше с прокарването на юридически обосновани предложения, свързани с интересите на Прокопиев.

Юрист, изключен от адвокатската колегия, наказан с всички възможни наказания, подвизаващ се в НПО, финансирани от западни тръстове, който в момента заема пост, несъвместим нито с опита му, нито с икономическите интереси на близкото му обкръжение.

Пристрастността му е извън всякакво съмнение – той има пряко отношение към определени събития в областта на правосъдието. Присъствието му на този пост не може да гарантира нито компетентно, нито безпристрастно реформиране на съдебната система.

Просто сменихме едни олигархични интереси с други.

Да ни е честито!

Драгомир Стефанов

Afera.bg


Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню