Градът

16 April 2014

Прегледана: 1515 пъти

Поморие на воден режим и разкопанo през лятото. Ще има ли туристически сезон?В Поморие започва реконструкция на ВиК мрежата с европейско финансиране за близо 100 милиона лева. Градът ще бъде разкопан в началото на месец май. "Ще има тежкотоварни машини, затворени за движение улици и прекъсвания във водоснабдяването", предупреждава кметът Иван Алексиев и очаква разбиране от съгражданите си. Ремонтните дейности трябва да приключат до края на 2014г., каквито са изискванията на ЕС. В противен случай Община Поморие подлежи на сериозни финансови санкции за сметка на общинския бюджет, сиреч - на данъкоплатците.

Няма как проект, предвиден за 2 години, да бъде изпълнен за 7 месеца, смятат експерти.

Местните жители са настръхнали, всяко второ семейство разчита на краткия туристически сезон (в Поморие реално е месец и половина)за попълване на семейния бюджет. Неудобството от водния режим, шумът от тежкотоварни машини, както и разкопаните улици ще прогонят туристите, притесняват се хората. В други черноморски общини този вид проекти са вече финализирани.

Ще бъде ли това поредният провал на кмета Иван Алексиев от ГЕРБ?

Да върнем малко времето назад...

На 15.11.2012 г. кметът на община Поморие Иван Алексиев тържествено подписва договор с Управляващия орган на ОПОС, на стойност 96,7 милиона лева, за Реконструкция и модернизация на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПОСВ). Ексминистърът на околната среда Нора Караджова дава оценка "отличен" за одобрения проект, финансиран по европейска програма и от републиканския бюджет.
На срещата с нея, кметът на община Поморие Иван Алексиев категорично заявява:"Няма да позволим туристите да усетят неудобство, затова обещавам, че до 6 май, когато е празникът на града, улиците на Поморие ще бъдат запечатани, за да открием подобаващо летния сезон".

Вече е 2014г. Подмяната на ВиК мрежата е в ембрионална фаза. А Алексиев се оправдава пред поморийци, че стартирането на проекта се забавило с повече от 7 месеца, заради заведено дело от неодобрена фирма.

Дали не е изгубено ценно време в търсене на точната фирма-изпълнител? - Вече имаше подобен прецедент.

След допуснати нарушения при провеждане на обществени поръчки от община Поморие, на 11.05. 2012г. Комисията на защита на конкуренцията(КЗК) отмени решение на кмета на община Поморие Иван Алексиев за класиране на участниците и определяне на изпълнител в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци, почистване на териториите за обществено ползване, измиване на улиците, снегопочистване и опесъчаване на улиците в община Поморие".
Проучването установи, че възложителят е изменил състава на оценителната комисия не по установения ред, с което грубо е нарушил императивна разпоредба на ЗОП. Промяна в състава на комисията се извършва само при наличие на изрични законови предпоставки, с цел приемственост, поради което възложителят е следвало да изложи съответни мотиви към решението си. В тази връзка неспазването на процедурните правила налага отмяна на решението по същество. Комисията връща преписката за продължаване на процедурата от етап назначаване на нова комисия, съобразно изискванията на закона.


ЗАД КУЛИСИТЕ.coмМунчо, опити да си правят в тях с техните пари, не с нашите написа на 24/05/2014г. 13:52ч.
Лапачите са недоволни, когато се казва истината, защото кранчето ще секне. Още малко ви остана!


Мунчо написа на 24/05/2014г. 13:46ч.
Ей само глупости ви раждат главите, предлагам да се хванете за работа и да свършите нещо полезно, защото хората на които давате сега оценки поне се опитват...


До мунчо написа на 24/05/2014г. 05:24ч.
Предните два мандата правихме банички и пици, пържехме цаца, продавахме зеленчуци.


Мунчо написа на 24/05/2014г. 00:37ч.
Да попитам, къде бяхте всички вие, които сега критикувате и давате оценки предните два мандата...


Созопол вече има пречиствателна станция написа на 29/04/2014г. 07:01ч.
С водосвет беше открита канално-помпената станция в Созопол, съобщи Dariknews.bg - Бургас. Тя трябва да заработи на пълна мощност до лятото на 2015 година. Така ще бъде решен тежкият екологичен проблем със замърсяването на Созополския залив, тъй като отпадъчните води на морския град, Черноморец и Равадиново, до сега се изливаха в морето. Целият проект струва около 75 млн. лв. От тях 72 800 000 са европейски средства, останалите са съфинансиране от община Созопол. Първият етап от „Интегриран проект за водния цикъл” на Созопол включва и подмяна на старата водопроводна мрежа в града. От новата ще се възползват 6 000 домакинства. Проектът предвижда изграждане на инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадъчните води от Созопол и Черноморец и включва общо 12 подобекта на територията на Созопол и Черноморец. От началото на следващата година и общините Несебър и Поморие ще имат по-чисти морски води по крайбрежието, съобщи Нова телевизия. През летния сезон, когато над милион наши и чужди граждани почиват в курортните селища, ще бъде осигурено и почти 99% пречистване на отпадните води. В момента в ход е реализацията на проект за разширение и модернизация на пречиствателната станция „Равда”, а като част от него за пръв път в страната ще се изгради съоръжение за дълбоководно заустване на отпадъчни води. Строителните работи за разширението и модернизацията на съществуващата пречиствателна станция „Равда” започнаха в края на юни миналата година и ще продължат 30 месеца. Те са част от проекта „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”, който е разделен на две части. След като отпадните води бъдат 100% механично и биологично пречистени, специален тръбопровод по дъното на Черно море ще отвежда водите на разстояние една миля от брега. Подобно съоръжение досега в България не е изграждано. Чрез него най-голямата туристическа община на българското Черноморие ще отговори на съвременните европейски норми за пречистване на отпадните води. Станцията ще обслужва не само най-големия туристически комплекс у нас - Слънчев бряг, но и Несебър и Равда. Пречиствателната станция трябва да бъде завършена до 30 ноември 2014 година, а срокът й за експлоатация е до 2040 година. Стойността на проекта е над 97 млн. лева


reporter написа на 25/04/2014г. 17:00ч.
mnogo e lesno na 4uy grab 100 toygi no toygite da sa za kmeta i svitata za6otote nymat strax i ot Boga no 6e doyde vreme i te 6e polu4at zaslujenoto za deyniyta za razplakani grajdani i slujiteli koito si tarsyt pravoto.Prost Kmet i prosti obirdjii samo za li4na oblaga.Gaydov styga zavedenieto i ozelenyva za smetka na ob6inata.Zavedenieto na kmeta do Gaydov raboti bez toaletna.Djingov iska pomo6i ne ikonomisali ot trotoarno pravo dokato be6e ob6inski savetnik.Ne vi li e sram a bonosite za nova godina dali nyma da ima i za Gerguvden.Jalko,jalko Kmete i ti si kato drugite dobre si nabludaval pred6estvenika no De4o Skumata go nyma sega da te vidim i mladite ot Sofiy nyma da doydat za6oto gi izlaga.Isavetite ti sa gola voda xvani ediniy udari drugiy.


NABLUDATEL написа на 25/04/2014г. 16:49ч.
zdraveyte dragi sazdateli na sayta sega mojem svobodno da pi6em za6oto do sega ima6e jenzura!dne6niy molebden ne e ot Kmeta feodal a ot ope4alenoto semeystvo - Vesko i Eva i ope4aleni, a parvi s osvetena voda se napraskaxa koy!!!!!!feodala i negovata svita krad4i!neka s tova deynie na semeystvoto bog dade mir na texnite du6i i na zvezdi4kata.molete se da badem po dobri i smireni kam boga!


Помо написа на 19/04/2014г. 20:57ч.
Баничаря се докара до положение да не може да раздели баницата между своите хора. Оставка!!!


Ваньо Баничката написа на 17/04/2014г. 19:06ч.
Ще се копае цяло лято. Важно е да лапнем комисионите.
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню