Детонатор

06 November 2019

Прегледана: 295 пъти

Как ДС вербува Стефан Найденов – „Цеката“, и как от дребен „барбутаджия“ службите му помогнаха да стане собственик на марката EfbetСобственикът на Efbet Стефан Найденов – „Цеката“ е бил агент на 6-то управление на ДС, разкриха преди дни няколко различни медии

Любопитно обаче остава да разберем, как точно е бил вербуван Стефан Найденов и как този факт му помага днес, „Цеката“ и синовете му Боян и Цветомир Найденов да се представят за културни мецанати и да се хвалят по медиите със своя принос за развитието на българския спорт. Едно само по себе си напълно комично твърдение, особено погледнато в контекста на твърдението на Цветомир Найденов, че още през 1990 година той лично бил участвал в основането на Еврофутбол. Интересно, как този 17 годишен по това време „късен пионер“, е имал знанията за да развие подобен тип дейност. Най-вероятно е посещавал извън училищен СИП.

Друга тема е, че най-обикновена проверка в регистъра показва, че Еврофутбол е регистриран през 1993 година и сред собствениците му няма - ни Цветомир, ни Боян. Ама, какво пък толкова, измислят си хората биография. Друга смешка, която „Малката Цека“ обича да разказва пред медиите е твърдението му, че бил пуснал първия си тираж на 6 октомври 1990 година (негово интервю пред сайта BETinBULGARIA.COM), като често обаче тази дата варира, като например вчера, когато в свое интервю пред онлайн медия Цветомир заяви същото, само дето този път датата бе 10 октомври 1990 година. Дребен детайл, ще каже някой, дребен точно толкова, колкото и въпросът, как аджеба, пионерът Цветомир, успя едва 17 годишен да заложи основите на спртните залагания у нас, ако разбирате шегата, разбира се.

Естествено, Цветомир е амбициозно дете, на амбициозен родител. Затова именно служителят на 6-то управление Стефан Найденов е по-любопитната персона в случай, че искаме да разберем, как комунистическите служби помогнаха на един дребен „барбутаджия“ да стане собственик на една от най-големите хазартни компании у нас – Efbet.

Документите в Комисията по досиета на бившата ДС, както и живи свидетели разказват, че Найденов с радост приел възможността да стане доносник на политическата полиция при Живков, основно защото разчитал на нейната бъдеща протекция, докато той спокойно си върти игрите с небалансирани зарове на барбут и с белязани карто на покер.

Стефан Найденов – Цеката е роден в село Катунец, Ловешки окръг и до днес е само със средно образование. За първи път той влиза в полезрението на МВР, като лице което няма постоянна работа и е засичан да се занимава с валутни престъпления и незаконна търговия. По това време МВР научава и за друг страст на Цеката, а тя е да обира с небалансирани зарове за барбут и с белязани карти за покер, чужденци и българи. Така се стигнало до момента в който оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни за да се организира наказателно дело.

Любопитно е, че в своето предложение за вербовка Кръстев описва Стефан Найденов като алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи и има среда от лица, представляващи оперативен интерес по линия на ДС. Кръстев допълва, че Найденов е безскрупулен, отмъстителен и изключително недоверчив. Вербовъчната беседа е проведена успешно на 23.08.1980 година и на агента е даден псевдоним „Николов“.

Уточнени са начините за връзка и явочните квартири, в които да се провеждат срещите. На Цеката са дадени задачи от оперативен работник да информира за лица от обкръжението си по списък, изготвен от кандидат – агента, като основен въпрос е, лоялни ли са аверите на Цеката към мероприятията на народната власт и какво е отношението им към БКП и първият държавен ръководител.

През следващите години агент „Николов“ проявява особено старание по изпълнение на дадените му задачи и е давал информация по исканата линия, дори и за свои семейни близки. За активната си агентурна дейност Стефан Найденов е бил награждаван многократно с парични средства.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ – Как Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир „създадоха“ спортните залагания и Ефбет, и имат ли те нещо общо с криминална дейност от най-тежък вид през последните 15 години?, анонсира Nbox.bg.

www.nbox.bg

Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню