Градът

17 June 2014

Прегледана: 4232 пъти

Мафиотска структура завладява Поморие за 30 години напред!Уволнението на главния архитект Светозар Рашков бил върха на айсберга, под който започна парцелиране на града и общината покрай морето


Кметът на община Поморие Иван Алексиев е уволнил главния си архитект Светозар Рашков. Скандалът се очертава титаничен, тъй като зад този акт започва тенденция да се овладеят финансовите потоци от всички инвестиции за 30 години напред, които ще залегнат в подготвяния Общ устройствен план. Ще се повтори схемата с община Царево отпреди управлението на настоящия кмет Георги Лапчев. Участниците в тази структура са същите, които дърпаха Царево назад почти десетилетие и го бяха превърнали в източник на неизчерпаеми доходи от нерегламентирана строителна дейност. Това съобщи за Флагман.бг източник, запознат с обстановката из етажите на кметската администрация.

Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви пред Флагман.бг, че ясно е посочил мотивите си да се раздели с Рашков. Той не бил уволнен. Досега архитектът имал трудово-правни отношения с Общината, но се налагало длъжността да се трансформира и да се заеме от държавен служител. „Ще обява конкурс за тази длъжност”, каза Алексиев.

Зад Рашков, не е тайна, че от години стоят нечисти интереси от лихварския бизнес, заради което дори бе арестуван, линчуван, но после възстановен. Той е непоклатим още от времето на бившия червен кмет Петър Златанов. Сенчестите кръгове зад Рашков обаче нямат нищо общо с новата група, която оттук нататък се готви да разпределя тлъстите парчета.

„Не мога да коментирам, в София съм, пътувам”, заяви арх.Рашков по телефона. Гласът му звучеше разстроен, след като разбра, че говори с журналисти.

Докато е течала подготовката за отстраняването на Рашков, в общината са търсели негов подходящ приемник., но не са успели да намерят. Кръгът, заинтересован от бъдещето на града, първо е предложил поста на арх. Никола Ликоманов от бургаското „Студио 45”ООД, но той, като разбрал в какво ще бъде въвлечен, е отказал. Опитахме се да се свържем с Ликоманов, но мобилният му телефон, обявен в сайта на студиото му, е невалиден.

За вр.и.д. гл.архитект току-що е назначен арх.Георги Дончев, узна Флагман.бг. Това е станало със заповед на кмета Алексиев около обед. Така ще е до обявяването на конкурса, когато трябва да се е избистрило подходящото и удобно име.

Според нашия източник, кметът Алексиев нямал ясна представа какво се готви в бъдеше, имал доверие в екипа си. В случващото се в Общината по този основен казус главни действащи лица били заместникът му по строителството Кунчо Гайдов и директорът на дирекция „Строителство, устройство на територията, общинска собственост и управление на проекти” - Петър Войнов. Двамата, според втори независим източник, били във връзка с новата група. Тя се ръководела от Бургас и в близка до нея адвокатска кантора била изготвена заповедта с мотивите за изхвърлянето на арх.Рашков.

Рашков веднага е атакувал с жалба уволнението си пред Бургаския административен съд. Ако оттам решат, че е уволнен незаконно, въпреки, че производството ще продължи и във въззивна съдебна инстанция, това ще даде кураж на отстранения и подкрепящите го, да контраатакуват, въвличайки и съдебната система в разпрата – по подобие със скандалите в Царево по времето на кмета Петко Арнаудов. Така Поморие ще стане арена, не дай си Боже и кървава, за подялба на територии.
Днес Рашков бил в София, където провел важни срещи с представители от едрия бизнес, имащи връзки в Темида, за да помагат за връщането му.

Властта на ГЕРБ, респ. на кмета Иван Алексиев, оттук нататък изглежда разклатена, защото това уволнение е донесло трусове в Общинския съвет. Там, на определен брой съветници е била обещана подходяща благодарност при послушно поведение около изработването и гласуването на ОУП-а. Но уговорката е била при старото статукво. Става дума за две групи от местния парламент, чийто неформални шефове вече са поискали сметка от кмета какво точно се случва и са заплашили, че ще разтурят мнозинството в последната решаваща година преди изборите.

Битката е да се овладее ръководството в общината, което е пряко свързано с ТСУ и архитектурните отдели, подготвящи заданието за Общия устройствен план, с който ще се диктува къде какво ще се строи в следващите три десетилетия, кой инвеститор ще бъде толериран и на кого ще се пречи да реализира намеренията си, от тези хора ще зависи кои земеделски земи ще влязат в регулация и ще променят статута си, а други ще бъдат спъвани. С цел - рекет.

Най-големият инвеститор в строителството и собственик на парцели в Поморие, е „Петрол холдинг”АД и свързаните с него фирми на Митко Събев.

„Надяваме се нашите интереси да бъдат защитени, нямаме връзка с това, за което ни питате, знаем за арх.Рашков, но това са кадрови решения на кмета Иван Алексиев, които не ни засягат”, каза проджект-мениджърът на Гранд Хотел Поморие и Гардения Палас Георги Мицов, представляващ в общината бизнеса на Митко Събев.

В Царево, по времето на настоящия кмет Георги Лапчев, когото в началото на мандата, смятаха за неопитен и лесно манипулируем, тази бургаска група е била изтласкана и не диктува бъдещето му. Градът в последните две години се превръща в оазис на европейския туризъм, напълно променен е духът му и вече има средиземноморско излъчване. Уникален е новият му приморски парк - с изключително ценни експонати на изкуството, както и морският музей. Обликът на Царево, не само според гражданите и бизнеса, но и според гостите, е коренно променен – чист и спокоен, без риск за бъдещите инвеститори.

Флагман.бг


ЗАД КУЛИСИТЕ ще си позволи да допълни, че Поморие се превърна в града на олигархията. Твърде меко е да се каже, че интереси в третия по големина град на Черноморието има само Митко Събев. И към това име ще прибави Валентин Златев, Краус, Петя Славова, Цветелина Бориславова...

Подготвя се и продажбата на Пристанище - Поморие!!!

А Петър Войнов да каже защо го изгониха от Царево? Рекетирал ли е граждани в качеството му на длъжностно лице, включително и в Поморие? И дали на порядъчните хора им забиват кирки в колите без причина?

А кметът на Поморие, който уволни архитекта, защото длъжността "трябвало да се заема от държавен служител", да направи конкурс и за директор на Исторически Музей - Поморие!!! Според промените в Закона, тази длъжност "директор на музей", май, е мандатна.
А Антон Карабашев, директор на музея в Поморие и СЪПРУГ НА ПЛЕМЕННИЦАТА НА КМЕТА ИВАН АЛЕКСИЕВ ОТ ГЕРБ, заема ли законно тази длъжност?? Защото конкурс за длъжността трябваше да се направи през есента на 2013 г.! Но кмета не направи и така Карабашев ЗАЕМА ДЛЪЖНОСТТА БЕЗ КОНКУРС. Нарушава ли Община Поморие, представлявана от Иван Алексиев, българското законодателство???

Разцеплението в Общински съвет - Поморие, за което ЗАД КУЛИСИТЕ.ком писа преди месец (виж ТУК), е факт.

Според източниците на Флагман.бг, "кметът Алексиев нямал ясна представа какво се готви в бъдеше, имал доверие в екипа си", но според източниците на ЗАД КУЛИСИТЕ.ком, "кметът е напълно наясно какво става в Община Поморие".

ЗАД КУЛИСИТЕ.coмпомориец написа на 18/06/2014г. 08:10ч.
.....Подготвя се и продажбата на Пристанище - Поморие!!!..... Пристанището е общинско и общината има интерес от реализиране на печалби от неговата експлоатация. ДА, АМА НЕ! Позицията на общината да се продаде е мръсен номер с цел лична комисионна. ЗАЩО ЛИ НЕ СМЕ ИЗНЕНАДАНИ? Отговора е прост-вместо да ангажира при това има предложение от водещи чужди компании да предоставят пасажерски кораби за съвместна експлоатация това не се приема от кмета. Причината е посочена малко по горе. Нищо че ще се губят по 30000 евро на денонощие от реализация на приходи. Все пак частната комисионна е важна, а не интереса на общината, нъл тъй кмете? Предложението от украински фирми за луксозни кораби беше отклонено с мнението на кмета, че да се обърнат към Митко Събев.Това на какво ви мирише. Да му мислят рибарите дето гласуваха за него, след като ще плащат стотици левове за техните местостоянки на чужди фирми.


Лиана Георгиева написа на 18/06/2014г. 07:38ч.
т.н. Директор на музея е едно недоразумение, той е бездарник, нагаждач, малоумник и чиновник, но РОДА НА КМЕТА. Айде къш от общинската ясла. Ще го запомним с бездарието си и неправенето на нищо, освен да превежда на гърците на 6 май с един и същ котьоб от години. Но пък назначил баща си за шеф на охраната на разкопките. Които благодарение на неговата вопиюща некомпетентност тази година няма да се провеждат разкопкити.


наивен написа на 18/06/2014г. 06:56ч.
Основното е да разобличим нещастието, което узурпира властта в Поморие и създаде по свой образ и подобие кметския екип. За ефективна гражданска позиция е необходимо да се запознаят институциите извън Поморие1 ИНАЧЕ КАЗАНО ВСИЧКО ДРУГО Е УДАР ВЪВ ВЪЗДУХА ИЛИ ДА ЧАКАМЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО! НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, НЕРАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ГЕРБ В ПОМОРИЕ Е КЛОНИНГ НАНАЙ РЕТОГРАДНИТЕ И НЕ ЗАБРАВЕНИ ИЗЧАДИЯ НА БКП ОТПРЕДИ 25 ГОДИНИ?


Гражданин написа на 17/06/2014г. 19:44ч.
Баничаря е до ушите затънал в лайна, за нищо не става, такъв ужас в Поморие никога не е било.


запознат написа на 17/06/2014г. 18:41ч.
Това е вярно.Всичко започва да се подготвя веднага с появяването на Гайдов в Общината като зам.кмет. Последваха уволнения на редица служители от ТСУ и бе назначен Петър Войнов- също уволнен, но от община Царево. Тогава арх.Рашков искаха да го сменят с уволнения от община Царево гл.архитект- Димитър Алексиев, но нещо не се получи.
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню