Общество

14 May 2018

Прегледана: 242 пъти

АЛЕФ влезе трайно в бургаските училищаСамо през първите пет месеца на годината над 500 ученици от Бургас се включиха в съвместните възпитателни инициативи, организирани от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и различни училища в града.

След като България получи статут на кандидат за член в Международния алианс за възпоменание на Холокост редица учебни заведения насочиха инициативите си в подкрепа на това членство. През 2018 година страната отбелязва 75 години от спасяването на българските евреи и отдава почит към депортираните в лагерите на смъртта евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. На тази годишнина са посветени по-голямата част от извънкласните събития в училищата в Бургас, за чиято организация и провеждане Център „Алеф” оказва активна подкрепа. Филмови прожекции, дискусии, лекции, изнесени в неформална среда уроци и методическа помощ са само част от инициативите, залегнали в програмата на „Алеф”. Формулата е успешна. Доказват го мащабните проекти, реализирани в някои местни училища.

Успешно приключи тримесечната кампания под надслов „Дни в памет на жертвите на Холокост” в Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков”. С помощта на своите преподаватели и Център „Алеф”, чрез различни учебни форми гимназистите детайлно се запознаха със събитията от преди 75 години и успяха да направят свои собствени творчески интерпретации. Съвместно с Гимназията по туризъм „Акад.проф. д-р Асен Златаров” беше организиран и конкурс за мултимедийна презентация ,,Холокост-никога повече. Да научим уроците от историята”. В конкурса се включиха над 100 ученици от двете бургаски училища, които чрез своите презентации доказаха, че Холокост не е случайно явление, а резултат от използване и злоупотреба с власт. „Като потомка на спасени евреи аз ви благодаря за интереса, труда и сърцата, които сте вложили. От презентациите, които представихте, виждам, че вашите учители са ви научили на най-важното - да бъдете добри хора”, каза при награждаването на победителите Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф” и на журито на конкурса.

В бургаските училища продължават и прожекциите на документалния филм „Да помним”, продукция на „Алеф”. Филмът няма аналог в страната. Киноразказът за драматичните събития в Бургас от началото и средата на 20 в., основаващ се на лични и автентични истории, се превърна в своеобразен урок по краезнание. Пет години след създаването, му той продължава да се излъчва по национални и регионални телевизии, да се представя на различни форуми, да се прожектира в училищата, а зрителите го считат за много вълнуващ и възпитателен. През последните два месеца „Да помним” беше показан пред близо 100 ученици в СУ „Св.Св.Кирил и Методий” и на два пъти пред различни класове в математическата гимназия, където прожектирането му ще продължи.

Познавателните инициативи на Център „Алеф” имат за цел да покажат пред младите хора неразривната връзка между българи и евреи, които векове наред са съжителствали с общи ценности и добродетели. През 2017 г. „Алеф” стартира поредица от образователни срещи с ученици в подкрепа на учебните програми за 5 и 7 клас, които ще продължат и през тази година. Тяхната цел е в неформална извънучилищна среда децата да бъдат запознати с историята, културата и религията на евреите, как са се появили те по нашите земи, с общите корени и моралните принципи, които са изградили гражданското общество в България.


Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню