Общество

23 January 2018

Прегледана: 190 пъти

Напишете есе и посетете ИзраелСамо няколко дни остават до крайния срок на конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"!

Пренесете се с машината на времето!
Напишете есе!
Разкажете история за спасени или спасители!
Спечелете награда!

"Алеф" Ви очаква! Не чакайте последния ден!

Краен срок за получаване на конкурсните творби e 10 февруари 2018 година!

Надпреварата става все по-популярна с всяка изминала година. Петото й издание ще бъде един от акцентите на националната кампания за отбелязване на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война и отдаване почит към паметта на депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.

Център „Алеф” предложи на учениците да се върнат към отрязъка от българската история преди 75 години и да изразят своите мисли и чувства. Те могат да се пренесат назад с машината на въображението и да влязат или в ролята на спасител, или в ролята на спасен, а също така да се опитат да погледнат в бъдещето и да прогнозират своето поведение при евентуална идентична ситуация, изискваща личен избор.

Творческата интерпретация на историческите събития и техния отзвук през годините дават широк простор на младите хора да демонстрират познания и личностна позиция. Владеенето на българския език и уменията да си служат с него също са поставени на изпитание и са още едно предизвикателство пред участниците в конкурса.

В конкурса могат да участват ученици от цялата страна от VIII до XII клас. Те трябва да изпратят своите произведения до 10 февруари 2018 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф”/www.alef-bg.org

Темите за избор на есе са три:

Първа тема:
Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а?

Втора тема: Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид над определен етнос, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да понесеш?

При оценката на журито ще се имат предвид познанията по историческите събития и личната позиция, изразена при творческата интерпретация по темите.

Трета тема: Аз бях един от спасените…

Творбите по тази тема трябва да бъдат базирани на автентичната история на български евреин, преживял събитията през март, 1943 година. Журито ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.

Литературните творби трябва да бъдат вдъхновени от историческите събития, свързани с избавлението на близо 48 000 български евреи и депортирането в нацистките концлагери на 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот през 1943 година.

Журито на конкурса е председателствано от Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и с членове Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг. ще се запознае с есетата и ще даде своята оценка.

По традиция награждаването на най-добрите ще стане на тържествена церемония в Бургас. Тъй като града има честта да бъде един от регионалните центрове на националната кампания за честване на 75 години от акта на спасение на българските евреи, събитието ще е съпътствано с други интересни инициативи. Една от тях ще бъде ритуал по откриване на мемориален знак в почит на достойните граждани на Бургас, запазили своите съграждани-евреи.

Най-добрият автор ще бъде награден с участие в едноседмичен международен конгрес за млади лидери в Израел. Класираните на второ и трето място ще получат парични награди – съответно 300 и 200 лева.

Ще бъде спазена и традицията най- успелите двайсет участници в конкурса да присъстват на церемонията в Бургас на разноски на организаторите.

Календарът продължава да отмерва времето до финалният срок – 10 февруари 2018 година. Организаторите са в готовност да откликнат с цялата сериозност и отговорност на усилията и творчеството на учениците, поели достойното предизвикателство да допълват страниците на историята.


Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню