Общество

09 October 2017

Прегледана: 428 пъти

Стартира надпреварата за участие в Пети национален литературен конкурс за ученици на АЛЕФ

Победителят ще участва в международен конгрес за млади лидери в Израел на разноски на организаторите. Над 400 ученици от цяла България твориха в предходни издания

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява V Национален литературен ученически конкурс за есе „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Творческата надпревара е посветена на предстоящата 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората Световна война, която ще се отбележи през 2018 година.

В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна. Те могат да избират между три теми за своите есета:

Първа тема: Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а?

Втора тема: Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид над определен етнос, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да понесеш?

При оценката на журито ще се имат предвид познанията по историческите събития и личната позиция, изразена при творческата интерпретация по темите.

Трета тема: Аз бях един от спасените…

Творбите по тази тема трябва да бъдат базирани на автентичната история на български евреин, преживял събитията през март, 1943 година. Журито ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.

„През март 2018 година ще се навършат 75 години от извършването на уникално по своята мащабност дело-избавлението на близо 48 000 български евреи от Холокоста. За нас е особено важно да припомняме стореното и да го предаваме на поколенията след нас. Младите хора трябва да познават историческите събития, да имат памет за тях, за да ги пренасят напред. Най-въздействащи са личните спомени на участниците в тези събития, така наречените сървайвъри. Все още има хора, които помнят онези години и могат да говорят неподправено и автентично за този сложен исторически период от първо лице. Чрез този конкурс на учениците се дава възможност да чуят техния опит, да го осмислят и да се превърнат в техни говорители. Прекланяме глава пред депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот в нацистките концлагери на смъртта. Конкурсът ни ще бъде почит и за тях”, обосновава изборът на теми председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай..

Надпреварата стартира на 10 октомври 2017 година и ще приключи с церемония по награждаване на най-добрите творби през март 2018 година.

Есетата ще бъдат оценени от авторитетно жури с председател Михайлина Павлова-старши редактор в БНР, програма „Христо Ботев”, главен редактор на вестник „Еврейски вести” и на списание La Estreya и членове: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.

Победителят в петото издание на конкурса ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на организаторите. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място ще получат парични премии, съответно 300 и 200 лева.

Най-добрите автори от цялата страна ще участват в тържествената церемония по награждаване в Бургас отново за сметка на организаторите от Алеф.
По традиция наградените литературни разработки ще бъдат публикувана на сайта на организаторите и други авторитетни национални медии.
За да подпомогнe младите творци на сайта си www.alef-bg.org Център „Алеф” отново помества виртуална библиотека, която представя библиография и материали по темата.

В предходните конкурси се включиха над 400 средношколци от цялата страна, като четвъртото издание на надпреварата имаше и международно участие.

Растящият всяка година брой участници в конкурса и големият му обществен отзвук е гаранция, че Център „Алеф” е намерил оптималната форма за активно съпричастие на младите хора към актуалните проблеми на деня, приемствеността на паметта за ключови събития от историята ни, осмисляне и преосмисляне на общочовешките ценности и изграждане на адекватна жизнена позиция.


Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню