Градът

10 January 2017

Прегледана: 2050 пъти

КЪМ ЗЛЕ ОСВЕДОМЕНИЯ КМЕТ НА ПОМОРИЕ: ВОЕННИЯТ САНАТОРИУМ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИВАТИЗИРАН

Изявленията на кмета на община Поморие целят да заблудят поморийската общественост и да му направят предизборен PR, представяйки го като „спасител” на лечебното заведение


По повод публикациите на кмета на община Поморие Иван Алексиев в различни сайтове на 10.01.2017 г., бих желал да изразя следното становище:
Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация - Поморие /БДПЛР-Поморие/ или Военния санаториум, както ние поморийци наричаме тази болница от състава на Военномедицинска академия /ВМА/, към настоящия момент е публична държавна собственост и следователно не може да бъде приватизирана.

След 02.02.2017 г., когато ще влезе в сила решението на Министерския съвет №996/17.11.2016г., БДПЛР-Поморие ще излезе от състава на ВМА и ще бъде предоставена за безвъзмездно управление на Министерството на отбраната. Имотът ще придобие статут на частна държавна собственост и ще бъде предаден на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация „ВИТА”- Велинград /МБПЛР „ВИТА” – Велинград/.

МБПЛР „ВИТА” – Велинград е търговско дружество на Министерството на отбраната със 100% държавна собственост и е включена в забранителния списък за приватизация, както повечето от търговските дружества на Министерството но отбраната.
Ставайки неразделна част от МБПЛР „ВИТА” – Велинград, Военният санаториум също не може да бъде приватизиран, защото Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация „ВИТА”- Велинград е включена в забранителния списък за приватизация.

От казаното става ясно, че както преди, така и след вливането й в МБПЛР „ВИТА” – Велинград, статутът на БДПЛР-Поморие е такъв, че тя не може да бъде приватизирана. Държавата е защитила този имот по начин недопускащ неговата приватизация. А това, че кметът предлага да се случи нещо, което отдавна е факт, говори зле за неговата осведоменост.

Изявленията на кмета на община Поморие целят да заблудят поморийската общественост и да му направят предизборен PR, представяйки го като „спасител” на лечебното заведение.
`

От информацията на Община Поморие разбираме, че кметът Иван Алексиев официално е внесъл жалба чрез Министерския съвет до Върховния административен съд с искане за отмяна на Решение №996/17.11.2016г. на Министерския съвет. Основният мотив за обжалване на това решение, според общинския пресцентър е, че не трябвало да се допуска статутът на земята, върху която е построен Военния санаториум, да бъде променен от публична държавна - в частна държавна собственост, защото това било в разрез с волята на дарителя – Община Поморие, като наследник на Анхиалска община.

Този мотив е несъстоятелен. Никога нашите предшественици, дарили на държавата терен за изграждане – „Дом на инвалидите“, не са поставяли подобно условие. И след преминаването й към МБПЛР „ВИТА” – Велинград, Военният санаториум ще продължи да изпълнява същите функции, които е изпълнявал в състава на ВМА-София – т.е. да лекува ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, офицери и сержанти от запаса, военнослужещи и цивилни служители от МО и БА и членове на техните семейства, участници в мисии зад граница, както и български и чужди граждани, нуждаещи се от лечение. С това волята на Дарителя ще бъде напълно спазена.

С тези си действия поморийският кмет унизи поморийци и Общинския съвет на общината, унизи наследниците на онези анхиалци, които преди повече от 8 десетилетия предоставиха безвъзмездно общинска земя за едно благородно дело, като поиска обратно от държавата дарен имот в незнайно чий интерес и с несъстоятелни мотиви.


В съобщението на общинския пресцентър се разглеждат 4 варианта за управлението на БДПЛР-Поморие. Буди удивление промяната на кметските намерения: отначало искаше прехвърляне на БДПЛР-Поморие на община Поморие /каквото е решението на Общинския съвет от 13.12.2016г./, а сега вече разглежда варианти за оставане на болницата в състава на ВМА-София, преминаване към „ПРО” ЕАД на Министерството на труда и социалната политика или преминаване към ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” на Министерството на отбраната.

Съдбата на БДПЛР-Поморие се дискутира от пролетта на миналата година и особено активно от м. юни 2016 г., когато началникът на ВМА беше предложил закриване на болницата. Главна заслуга това да не се случи има личният състав на Военния санаториум, военно-патриотичните съюзи, Парламентарна комисия по отбрана и особено на депутата Атанас Зафиров, както и председателя й – генерал Михо Михов, офицери и държавни служители от МО и БА, Синдикатите и зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова. Когато се водеше тази борба на аргументи, къде беше кметът на Поморие? Какво направи той в интерес на Военния санаториум? Нищо! Сети се за него едва на 13.12.2016г.

Преминаването към „ПРО” ЕАД на Министерството на труда и социалната политика или преминаването към ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” на Министерството на отбраната са варианти, от които особено вторият е несъстоятелен, защото една болница не е заведение за отдих и почивка, а лечебно заведение. Що се касае за „ПРО” ЕАД на Министерството на труда и социалната политика, то тук също няма основание, поради спецификата на контингента, който се лекува в БДПЛР-Поморие.

Ако някой си задава въпроса: „Защо й е на Общината Военния санаториум?“, нека прочете решенията на Общинския съвет от заседанието му на 13.12.2016 г. Там ще види, че за продажба се обявяват всички имоти /11 на брой/, разположени на м. Косата, отделяща Поморийското езеро от Черно море. Само Военният санаториум остава държавна собственост. Който може да вижда – нека прочете, който може да мисли – нека си направи изводите.

Против преминаване на БДПЛР-Поморие към общината се обявиха Министерството на отбраната, синдикалните организации в МО, военнопатриотичните съюзи, личният състав на МБПЛР „ВИТА” – Велинград и на БДПЛР-Поморие.

Военният санаториум не е нужен на поморийци. Те, както и до сега, ще продължат да работят в него, а поморийски фирми – да извършват ремонтни дейности и поддръжката на обекта. Болницата, както и до сега, ще продължи да плаща данъци в Общината. За да се изправи на крака и да стане печеливш, на Военния санаториум са нужни инвестиции в размер на 5-6 млн. за 3 години. Това означава нов общински дълг. В същото време МО е осигурило за 2017 г. инвестиция от 1 млн. лева за ремонт и сумата от 550 000 лева за покриване разликата в себестойността на лечението на контингента на МО и цените, по които се лекува.

Бъдещето на БДПЛР-Поморие ще бъде по-добро в системата на МО, отколкото като Общинска болница. Впрочем, нека поморийци се вгледат в състоянието на Общинската болница (МБАЛ-Поморие), която от години е затънала в дългове, и си направят заключение за съдбата на Военния санаториум, ако и той стане общински.

Долу ръцете от Военния санаториум!


Никодим Стоянов

Общински съветник на Поморие и полковник от Генералния щаб на Министерството на отбраната на Република България
осведомен написа на 18/01/2017г. 21:34ч.
Поморийският кмет е не само зле осведомен, но и нагъл лъжец.На 13 декември м.г. е имало редовно заседание на Общинския съвет с предварително публикуван дневен ред, а не той го е свикал защото няма право на това. И през време на заседанието вмъква не минала през комисиите докладна за прехвърляне от държавата на общината Военния санаториум.Съпартийците на кмета, от високите етажи на властта умишлено водеха санаториума към разруха. Но номерът им за продажба няма как да мине.


иванка написа на 13/01/2017г. 20:32ч.
ИСТИНАТА ЗА ПОМОРИЙСКАТА МБАЛ, В КОЯТО СЕ ПРАВИ ПАРНО С ПИЛЕТИ ,ЗА ДА СЕ ОСВОЯТ ПАРИТЕ ,А ПЪК ОТКЪДЕ ПАРИ ЗА ПО ЕДИН ТОН ПИЛЕТИ НА ДЕН ,ЕДИН БОГ ЗНАЙ.СМЕТКИ НЕ ПЛАТЕНИ ЗА ХИЛЯДИ ЛВ,УСЛОВИЯ В БОЛНИЦАТА МИЗЕРНИ ,НО НА ФОНА НА ТАЗИ МИЗЕРИЯ ГОСПОДИН КМЕТА НИ НАПРАВИ ЕДНА ИЗМИСЛЕНА ЛАБОРАТОРИЯ, КОЯТО НОСИ САМО ДВОЙНИ РАЗХОДИ


Помориец написа на 11/01/2017г. 06:39ч.
Браво на един от малкото останали достойни хора в Поморие.
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню