Общество

10 January 2017

Прегледана: 570 пъти

ПРОКЛЕТИТЕ ПИТАНКИ НА АПОСТОЛАОткакто се запознах с "Тефтерчето на Левски", (а това стана преди много години) не съм спрял да се питам защо въпросителните след "Народе" са четири. Защо не са три или пет? И каква конкретика се крие зад всяка една питанка?
Чувал съм и други хора да се питат същото. Смислен отговор на въпроса не съм срещал.

Едва ли аз имам капацитета и историческото въображение, за да намеря отговора. Но наскоро ми хрумна, че Апостола пред първата питанка е поставил въпроса "Защо търпим робията си безропотно?".
Пред втората питанка Левски може би е поставил въпроса "Защо се предаваме един други?". Въпреки че без съмнение е бил наясно, че всяко съзаклятие съдържа в себе си и предателството.
Пред третата питанка най-вероятно Апостола е поставил въпроса "Защо чакаме някой друг да ни свърши работата и да ни донесе национална независимост?".
Четвъртата питанка е най-печална в тази анкета. Тя е съдържала въпроса "Как ще правим държава с тоя, нашия народ, след като някой ден се освободим?"
Петата питанка Апостола я е спестил, защото сигурно е била свързана със собствената му съдба. А той е бил наясно с бъдещето си.

Не мога да подкрепя несръчните си предположения с някакви конкретни доказателства и други аргументи. Но ми се струва, че посоката на съжденията ми е правилна. Ако мислите, че греша, опровергайте ме.

Любо Кольовски

Колаж: Иво Ангелов


Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню