Общество

08 January 2017

Прегледана: 348 пъти

Добромир Банев: За всичко е виновна Мадона!Бедствията отдавна са в главите ни, защото мозъците ни заприличаха на лютеница

Колкото и странно да ви звучи, за цялата ситуация е виновна Мадона. Откакто изпя, че е докосната като за първи път, а към баща си се обърна с „Татко, не ме поучавай“, нищо вече не е същото.

Първо ни превзе поп културата. Междувременно поповете в църквите ставаха все по-самотни и давеха тъга в манастирската ракия. После технологиите се развиха толкова рязко, че в собствените си очи започнахме да се възприемаме като полуидиоти.

Останалото довърши телевизията.

Пускаш един фишек на народонаселението, което мре да коментира и да доказва компетентност. Някой харабия бързо спретва колажче, от което фейсбукарите изпадат в див възторг. Споделят „новината“ като топъл хляб. В рекламната пауза по-нетърпеливите за изява пускат статус, в който блесва цялото им познание по въпроса.

Мозъците ни се превърнаха в лютеници с различна консистенция. А истината е, че ние сме мишки, на които им се подхвърля сиренце, докато се поставят още капани.

Бедствено е положението, да. Но за него снегът няма никаква вина. Температурите навън са януарски, а не сибирски. Снощи в новините за пътната обстановка отделиха 40 минути, а за наградения с „Оскар“ българин за работата му в „Игра на тронове“ – ни думичка.

Снима си се народът в преспите, прави снежни човеци и вътрешно в себе си вярва, че „няма нищо по-хубаво от лошото време“. Балами винаги – колкото щеш!

Януарско отроче съм. Албумът пази снимка, на която мама ме държи в скута си. Аз съм само на месец, а около нас има планини от сняг. Помня тези преспи. Даже ми липсват. Ама тогава се и чистеше като хората...

Харесвам Мадона. С нейните първи плочи успях да избутам двете години казарма. Пускахме я винаги, когато трябваше да циклим паркета в Димитровската стая. Правехме го в името на изрядността. Днес сме зациклили като винил под прецакана грамофонна игличка. Остаря и тя, жената, ама на нея й дреме, дори се съмнявам някога да е опитвала лютеница... Я да си я пусна в Youtube.

Добромир Банев

NBOX.BG

Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню