Градът

09 December 2015

Прегледана: 1728 пъти

ОБЩИНСКИ КОЛЕДЕН И НОВОГОДИШЕН ПОДАРЪК ЗА ПОМОРИЙЦИ - ВДИГАНЕ НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, А ЗА СОФИЙСКА ФИРМА - 138 ХИЛЯДИ ЛЕВА КЕЛЕПИРПрясно влязъл във втория си мандат, кметът на община Поморие побърза да засипе общинския съвет с проекторешения, с които се вади от джоба на данъкоплатците, за да си дават за заплати, както и за назначените приятели и родни - зависими електорални единици.

Най-лесният начин за един овластен - некадърен, алчен и разточителен, по принцип, при отсъствието на управленски и бизнес нюх и креативни идеи от добър екип от специалисти и експерти, за да попълни изпразнената от него "тава", е да увеличи задълженията на и без това трудно оцеляващото от липсата на реална икономика население, поставено в условие на дългова спирала и непосилни данъци и такси на местно и централно ниво.

Туризмът в Поморие е съсипан. Гостите на града с всяка изминала година са все по-малко, по-неплатежоспособни и за все по-кратко време.
Бродещият паяк за репатриране на автомобили, недостатъчното парко места, шумните и прашни от кърпежи и тежкотоварни машини непочистени улици, отсъствието на качествени културни прояви и забавления, лошата инфраструктура, мръсотията, рекламата на града като евтина дестинация, унищожените зелени пространства...запратиха Поморие в "зоната на здрача".

След като младото население бе прокудено, поради липсата на реализация и ниско заплащане, дойде редът на бизнеса и малкото останали авантюристи в "Туин Пийкс", които са успели да създадат нещо трайно, или може би прекалено много обичат родното си място и любим от спомените град, за да го напуснат завинаги.

Но "гарванът на прокобата и нещастието" на Поморие не търпи успешните, можещите и знаещите. Пропит от злоба и завист, прозиращи зад животинския му поглед на бит примат след ратайски издънки, продиктувани от собствената му, вече осъзната, нестихваща болка на един провален и низвергнат от обществото на нормалните хора "човек", гробокопачът на собственото си "Аз" не само не търпи, но и силно мрази всеки, който му припомня колко беден духом, несъстоятелен, жалък, малък и зависим е.

След местните избори за кметове и общински съветници, в които тотално бе подменен вотът на гласоподавателите, дойде време поморийци да си платят горчивата сметка без кръчмар.

Местните данъци и такси ще бъдат вдигнати.
С докладна записка, входирана до Общински съвет, кметът Иван Алексиев изразява неистовото си желание за скок на туристическия данък с приблизително 50%, такса смет с 50% и наемът на общински търговски пространства. Като се има предвид БОСТАН-мнозинството в местния парламент, Коледният и Новогодишен подарък вероятно ще изпревари събитията. (ВИЖ ТУК)

Освен този сюрприз, кметът е подготвил и други изненади, за да не би някой да остане без "подарък" и да се почувства пренебрегнат. Както вече ЗАД КУЛИСИТЕ писа, "УВОЛНЕНИЯТ ОТ ИСУЛ ШЕФ НА "КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ" ОТНОВО ИСКА ДА НАМЪРДА ЧАСТНАТА СИ ЛАБОРАТОРИЯ В ПОМОРИЙСКАТА БОЛНИЦАТА". Не само, че Медицинския център ще бъде преместен, незнайно как без търг и при сключен договор за определени помещения за регистратура, но поморийци ще трябва да изплатят на софийската фирма 138 031 лева, защото ОБЩИНА ПОМОРИЕ Е СКЛЮЧИЛА С ВЪПРОСНАТА ФИРМА ДОГОВОР ЗА ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ НА ОБЩИНСКИ ПОМЕЩЕНИЯ НА БАЗА НА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН ТЪРГ, който е ОТМЕНЕН ОТ БУРГАСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД. (ВИЖ ТУК)

За да не бъдат въведени поморийци в заблуждение, е добре да знаят, че

МБАЛ-Поморие има своя собствена лаборатория и няма нужда от втора за обема си на работа. МДЛ "Лина" реализира лабораторната дейност на болничното заведение и именно затова е регистрирана като манипулационна в него. Освен това изобщо не е целесъобразно да бъдат отделяни средства за апаратури за лабораторна дейност, след като МБАЛ-Поморие вече има такива, нито пък изплащани от джоба на данъкоплатците на някаква измислена софийска лаборатория над 138 хиляди лева, за дейност, която не е упражнявала на територията на МБАЛ-Поморие.


Но явно изпълнителната и местна общинска власт твърдо са решили да направят един коледен подарък от над 138 хиляди лева, за да компенсират неизпълнените си ангажименти под масата.

С новите данъци и такси ударът върху бизнеса в Поморие, хотелите, частните домове и всички решили да изкарат допълнително някой лев за попълване на семейния си бюджет през най-краткия летен туристически сезон, в сравнение с останалите черноморски градове, ще бъде поразителен.

Шоковото увеличение на такса смет и туристически данък е индикация за голям проблем в бюджета на Общината, както и за неправилна фискална политика през изминалия период. Идентична информация е достъпна за съседни държави и общини и винаги може да се направи сравнение. Държавните и местни данъци и такси са обвързани с растежа на БВП на глава от населението, а както знаем от 3 години насам той е фиксиран, с тенденция надолу, което говори за необходимост от запълване на финансови кратери.

Интересно би било в близко бъдеще и явлението "Масовото изтичане на данъци от поморийска към други общини", предвид неблагоприятната бизнес среда и враждебното отношение на местна почва от страна на общинските "баничари". С колко ли тогава ще трябва да се вдигнат местните данъци и такси за попълване на издънените бюджети?

На ЗАД КУЛИСИТЕ не остава нищо друго, освен да честити на поморийци "новия БОСТАН" и да им пожелае да бъдат все така търпеливи и толерантни към феодалите и през идните години!
След като не изразяват несъгласие, защо по предложение на кмета и с решение на общинския съвет не бъде ударен тавана на всички местни данъци и такси? Поморийци ще си плащат и мълчат както винаги е било.

И все пак ние ще публикуваме поименно - кой общински съветник как е гласувал в ущърб на гражданите, които трябва да представлява и изпълнява желанията им.

P.S.: И да не забравите да си платите данъците за заплати на раздутия щат от роднини и приятели на ГЕРБ и ДПС, любовници, и за измислените предприятия без фактическа дейност и необходимост от тях.
K написа на 04/02/2016г. 18:22ч.
Браво, харесва ми как пишеш. Всичко написано е точно така, но малко хора се интересуват достатъчно за да си дадат сметка. Поздравявам те още веднъж и ти желая бързо и пълно възстановяване


baybuy написа на 21/01/2016г. 00:33ч.
Данъкът за недвижимо имущество не е променян в община Поморие от 2012 година - а заплатите на населението от кога не са вдигани някой интересува ли го? Нашите не са от 2008г, а в Общината ги актуализират всяка година чрез вдигане на данъците!


baybuy написа на 21/01/2016г. 00:33ч.
а заплатите на населението от кога не са вдигани някой интересува ли го? Нашите не са от 2008г, а в Общината ги актуализират всяка година чрез вдигане на данъците!


Петър написа на 23/12/2015г. 07:54ч.
За да има висок стандат е нужно да има висока доходност г-н Илиев! Увеличаването на данъчната тежест без горното е ....


Честито-колите остават без промяна написа на 22/12/2015г. 21:50ч.
На редовно заседание на Общински съвет Поморие днес се прие предложението за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Поморие. Размерът на туристическия данък се увеличава от 33 до 50 %, в зависимост от категорията на мястото за настаняване, което означава, че ако до сега места за настаняване „три звезди” са плащали данък 0,40 лв., от 2016 година ще дължат по 0,60 лв. туристически данък на нощувка. Промяна има и в патентния данък, но само за търговия на дребно до 100 кв.м нетна търговска площ на обекта, съответно 15 лв. за I-ва зона, 11 лв. за II-ра зона и 5 лв. за III-та зона. Непроменен остава патентният данък за частни квартири, заведения за обществено хранене и всички занаятчийски дейности. Годишната такса смет за общината се увеличава от 2442 хил. лв. на 3138 хил. лв., съгласно утвърдената план-сметка. Съобразно това, размерът на таксата е различен за всяко населено място и е в зависимост от вида и броя на използваните съдове, кратността на извозване и генерирания отпадък. Данък сгради се променя от 2 на 3 промила. Данъкът за недвижимо имущество не е променян в община Поморие от 2012 година. С днешната му актуализация се цели компенсирането на намалението на приходите от данъка при придобиване на имущество, при които се отчита спад през последните години, което е свързано с кризата в сектора със сделки с недвижими имоти. „Приетите днес промени на размера на местните данъци са в съответствие с нормативните актове от по-висока степен, както и с тези на европейското законодателство. Реализирането на големи инфраструктурни обекти, активното участие на Общината със собствени средства в поддръжката и стопанисването на обществените места и сгради, съгласно изискванията на самите жители по населени места, неминуемо води до подобряване стандарта на живот, съответно до увеличаване цената на собствеността. Това е факт, който по-скоро е предимство за развитието на община Поморие, пред това да се отчита застой както в икономическо, така и в социално отношение.”, коментира зам.-кметът по „Бюджет и финанси” Янчо Илиев. Относно такса битови отпадъци, увеличението се налага във връзка с междуобщинското сътрудничество в сферата на екологията и изискването Община Поморие да предава отпадъците си на депо Братово, чрез претоварна станция Несебър или на самото депо, където се таксуват операциите по сепариране, рециклиране и депониране. Зам.-кметът Янчо Илиев увери съветниците, че се търси най-доброто решение в дългосрочен план за разделно събиране, сепариране и съответно намаляване на обема и тонажа на битовите отпадъци и таксите за Общината, на етап преди извозването им до депо Братово. Според думите му, намерението може да се осъществи със собствена сепарираща инсталация или с договор за публично частно партньорство, в зависимост от икономическата оценка на проекта.


Помориец написа на 09/12/2015г. 11:23ч.
Да е.а майка ви алкохолици мръсни,да страдате от цероза дано.
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню