Градът

09 December 2015

Прегледана: 929 пъти

Д-р Васил Костадинов: МБАЛ-Поморие има своя собствена клинична лаборатория и предстои да сключи договор с НЗОК. Изграждането на нова лаборатория е управленско безумие и няма нищо общо със стабилизирането на болницатаОбръщение към хората от Поморие

Пиша Ви по повод желанието на Общинската администрация в лицето на Кмета на Община Поморие и Прокуриста на МБАЛ–Поморие за свикване от Председателя на Общинския съвет на извънредно заседание на Общински съвет-Поморие на 10.12. 2015 г. /четвъртък/.

Във втора точка от дневния ред Кмета на град Поморие на основания на констатации от проверки на ИА "Медицински одит" и препоръка на РЗИ-Бургас иска да бъде "възстановена реалната дейност на структурата на лечебното заведение", поради опасност за съществуването на лечебното заведение и отнемане на издаденото разрешение за лечебна дейност.

По този повод кметът на Поморие предлага да се гласува 50 000 лева субсидия за закупуването на лабораторна апаратура, както и до освобождаването на помещенията от лаборатория "ЛИНА" ЕООД, която в момента изпълнява своя договор с МБАЛ-Поморие ЕООД, да се построи нова медико-диагностична лаборатория на територията на регистратурата на сегашния медицински център.

Уважаеми съграждани,

Искам да съм точен и коректен и да помоля да ми повярвате, че това решение не може да е продиктувано от желание за стабилизиране на болницата, тъй като :

1.
Няма никаква заплаха за това МБАЛ-Поморие да сключи договор с НЗОК и да се пререгистрира, което предстои, тъй като клиничната лаборатория, която толкова се коментира, е собственост само и единствено на МБАЛ-Поморие, като тя отговаря на всички изисквания по съответния стандарт и притежава всички необходими сертификати изисквани от НЗОК за сключване на договор. При всички проверки е установявано, че лабораторията притежава необходимата апаратура, консумативи, квалифициран персонал, необходим за работата на лабораторията .

2. По повод спекулациите свързани с коментара , че изследванията са извършвани от манипулационна, а не от лаборатория искам да кажа, че в Закона за лечебните заведения и по-точно в чл. 95, ал.1, т.1 е уточнено, цитирам:
Лечебните заведения могат да се договарят помежду си за предоставяне на медицински специалисти, медицински услуги и други дейности.

Уважаеми съграждани,

На основание чл.95, ал.1, т.1 от Закона за лечебните заведения МБАЛ-Поморие и МДЛ "ЛИНА" работят съвместно от дълго време, като не нарушават нито законовите разпоредби, нито правилата за добра практика. Това няма как да бъде заплаха за никого, а само според мен пример за добра съвместна дейност. Искам да отбележа че договорът е сключен между две лечебни заведения - от една страна МБАЛ-Поморие, която притежава лабораторията и лабораторния лекар, и от друга страна Медицинска лаборатория "ЛИНА" ЕООД, която предоставя лабораторната апаратура, персонала, консумативите, реактивите, тока, водата и разходите по заплатите и осигуровките на персонала. Так се работи на много места и това е изгодно за нашите партньори, с изключение може би само на настоящето управление на МБАЛ-Поморие и Общинска администрация Поморие .

3. Изграждането на нова лаборатория или по-точно на клинична лаборатория на мястото на регистратурата на Медицински център I Поморие ЕООД е меко казано безумно. Изграждането на лаборатория на болница и привеждането и в експлоатация, оборудването, както и създаването на специализиран екип, неговото обучаване на работа с апаратите, с нова информационна система, сработването с болничните отделения, е труден и продължителен процес, в който трябва да участват компетентни специалисти. Твърденията, че с 50 000 лева ще се направи лаборатория, са меко казано смешни, но зад тях явно стоят консултанти на ръководството на МБАЛ-Поморие.
Всъщност поне четири или пет пъти повече средства са необходими само за оборудването с най-необходимите апаратури, да не говорим, че всеки апарат трябва да е дублиран, за да може когато се повреди, например при токов удар, каквито често се получават, другият апарат да го замести.

4. МДЛ ЛИНА ЕООД, като поморийска фирма нееднократно е заявявала позиция, като въпреки желанието си да помогне като даде за безвъзмездно ползване на МБАЛ Поморие апаратурата си , както и да даде възможност на МБАЛ да ползва обучен и квалифициран персонал срещу това да продължи съвместното си сътрудничество с МБАЛ до изтичането на договора и досега не е получила желания отговор от Община Поморие . Вместо това Общинската Администрация и Прокуриста на МБАЛ искат да построят нова лаборатория .

Колко според Вас, уважаеми съграждани, ще ни струва новата придобивка и какъв е смисълът от нея? Какво и на кого ще докажем с това? Или имаме излишни пари? Или може би ще построим и ново Хирургично или ново Вътрешно отделение, а защо не и Родилно отделение.

Само за ориентиране искам да Ви дам сравнение: МБАЛ Поморие за изследвания дължи всеки месец между 2100 и 2300 лева по настоящите цени договорени с МДЛ Лина ЕООД. При наемане на трима лаборанти, което е минимума за работа по график, тази сума няма да стигне да покрие само заплатите, които са по-малко от една трета от разходите на една лаборатория. Вие преценете кое е по-изгодно икономически и защо само МБАЛ-Поморие и Община Поморие искат да изгонят МДЛ Лина – ПОМОРИЙСКАТА ФИРМА!

В заключение, уважаеми съграждани, искам да кажа,

Никой не е станал Пророк в собственият си град, вероятно и МДЛ "ЛИНА" ще е поредната поморийска фирма изгонена по най-брутален начин от управляващите на Община Поморие .
Това не е най-страшното. Хората имат нужда от нас и ние пак ще работим. Страшното е, че това ще продължава и безумията ще доведат до това, че вземането на решения най-малко ще е съобразено с Вас – жителите на град Поморие.
Затова за да спра едно поредно безумие Ви заявявам, че:
Ако Общинския съвет приеме предложенията и докладните, за да не се хвърлят неоправдани средства, МДЛ "ЛИНА" ЕООД е готова да прекрати преждевременно договора си с МБАЛ Поморие, за да не се вършат излишни безмислени преустройства, като единствената й молба е това да стане след изнасянето и регистрирането й на място извън сградата на МБАЛ-Поморие.

МДЛ "ЛИНА" ЕООД ще си остане поморийска фирма, защото аз, Васил Милтиядов Костадинов, съм помориец и се гордея с това.
Срамувам се само от глупостта на приятелите си.

С уважение към всички:

В. Костадинов - Управител на Медицинска лаборатория „ЛИНА" ЕООД
Петър написа на 10/12/2015г. 08:31ч.
Искрено се надявам, че има малко разум в този ОС! Разглеждането на точките в днешното извънредно заседание е не просто беззаконие, а умишлено престъпление от длъжностно лице! Това лице няма да бъде съдено впоследствие, а Община Поморие. ОС хубаво да си прочете домашното преди да гласува!


До Д-р Костадинов написа на 09/12/2015г. 12:43ч.
Васко дръж се ние сме с теб. На нито един Помориец кракът няма да стъпи в тази натресена Лаборатория . Успех на целият екип на Лина.


50 000? написа на 09/12/2015г. 11:25ч.
На всички е ясно, че тези 50000 ще се използват само за освежителен ремонт на помещенията, за да може софийската фирма да влезе в чисти помещения с пребоядисани стени и нови плочки. Като знам как Кунчо надписва сметките... тези 50 000 няма и за това да стигнат даже.


nabludatel написа на 09/12/2015г. 10:45ч.
Kato pro4etox pisaniyta i mnogo se razrtevojix!!!! Stiga tazi gavra s Doktora!Nymateli razum glupazi dokopaxte vlasta i xayde nanovo!Bezsarde4en bani4ar vsi4ko 6e se stovari varxu de4atati! No te nali ne sa tvoy ne ti puka!


pomorie написа на 09/12/2015г. 10:38ч.
Ot nykolko meseza e tazi polemika! Uvajaemi d-r Kostadinov, pusnete nova podpiska i zylo Pomorie e sled vas!!!! Novoizbraniy kmet mnogo rano zapo4na da pokazva naglite si nomera,ili iska da go zaxranite mnogo rano za6oto pari4kite svar6ixa ili e polu4il golym xonorar!!! Toy i debelana doktorana nyma da se naydat nali GOSPOD gleda ako ne na tyx na texnite deza 6e im se slu4va lo6i ne6a! Idvat VELIKI XRISTIYNSKI PRAZNIZI neka BOG im dade razum i spre lo6otiyta.hzhnf
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню