Интервюта

22 November 2015

Прегледана: 650 пъти

НИЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА", ЗАЩОТО НИЕ ИМАМЕ ВЪТРЕШНИ СВОИ РАЗРУШИТЕЛИ НА НАШАТА ИСТОРИЯ!Проф. Д. Гергова: Поправките в Закона за културното наследство елиминират професионализма

Предложените промени в Закона за културното наследство са неудачни, предупреди археологът проф. Диана Гергова в предаването "Неделя 150". Поправките са крачка към унищожаване на професионалните структури, които трябва да вземат решения за съдбата на всеки паметник на културата в България.

Тя обясни, че за съжаление силите и механизмите, които следват тези поправки, все по-ясно се очертават - ние нямаме нужда от “Ислямска държава“, защото ние имаме вътрешни свои разрушители на нашата история, които я преиначават:

Това е следващата крачка към унищожаване на истинските професионални структури и механизми, които трябва да вземат отношение за съдбата на всеки един паметник, така че всеки реализиран проект да отговаря не само на световните, но и на изискванията на нашите закони и да покаже нашето отношение и уважение към миналото.

Професор Гергова поясни, че като цяло законите поставят културно наследство в зависимост от решенията на администрациите, а не от решениятта на професионалните и водещи институции:

Както беше до вкарването на този нов Закон за културното наследство – сега последна дума имат администрациите, защото те са тези, които правят проектите и които кандидатстват, както и тези, които получават средствата.

Тези промени са още една крачка към унищожаването на възможността за всякакви професионални решения при следващите възможности за усвояване на европейски средства, свързани с нашето наследство.

Нивото на професионализъм е почти окончателно унищожено, допълни професор Гергова по повод готвените промени, които според нея елиминират изцяло правомощията на професионалната колегия изобщо.

Цялото обществено мнение стои зад прекратяването на тези промени, които безобразно водят към съзнателно демонтиране на професионалните механизми и структури за опазване на наследството.


Цялото интервю можете да чуете тук: http://bnr.bg/post/100629075/prof-d-gergova-popravkite-v-zakona-za-kulturnoto-nasledstvo-eliminirat-profesionalizma#st_refDomain=www.facebook.com&st_refQuery=/Алия Ошо написа на 23/11/2015г. 11:33ч.
Още нещо за безхаберието на нашите Културтрегери, на които народът плаща заплатите, за да се грижат за културно историческото ни наследство! Всички сме наясно каква огромна част от българската история е унищожена по време на 5-вековното турско иго - раздробена на чакъл, изгорена, изнесена в чужди музеи и тайни складове. Българската история винаги е била трън в петата на Световното задкулисие, защото Историята на Българите е историята на зараждането на Човечеството. А Българите са Децата на Бога, онези, от пръст направените, с Дъха Божий. И това, което се случва днес в Палмира, а преди това в Нимруд Иракски, в Афганистан на Будите и така нататък най-напред е било упражнено именно тук, върху Българите - историческите им факти са безмилостно унищожавани, а паметта им, на останалите живи, заличавана с подходящото обучение и пропаганда... та до днес. А по политическите върхове на институциите на държавата България са поставяни все подходящите чужди слуги, които да изопачат каквото трябва, да скрият каквото е необходимо, да заменят очебийната истина с красиво опакованата лъжа... Днес историята ни вече не се зове българска, а европейска регионална - за справка посетете който и да е исторически музей в страната: никъде няма да видите написано на фасадата му, че той е именно Български музей! Най-упорито скриваните са обаче праисторическите ни артефакти - мегалити, светилища, пещерни рисунки.https://www.kaldata.com/forums/blogs/entry/11718-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню