Детонатор

10 July 2015

Прегледана: 1387 пъти

СЛУЖИТЕЛ НА ШВЕЙЦАРСКА ФИРМА РАЗПРЕДЕЛЯ 3.5 МЛРД. ЛЕВА ОТ МОСВ! НАЛИЦЕ Е ИЗТОЧВАНЕ НА МОСВ ПО ПОСОКА ШВЕЙЦАРСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ, ВМЕСТО ПАРИТЕ ДА ОСТАВАТ В БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ И ОБЩИНИКатерина Раковска, служител на частната швейцарска офшорна фирма WWF е избрана от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ за член на Комитета по наблюдение на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Този орган има изключително важни функции, защото той определя по какви дейности ще бъдат финансирани и харчени парите и на какви условия трябва да отговарят бенефициентите, получаващи тези средства.

Практиката показва, че от 2007 г. досега МОСВ избира за бенефициенти в неправителствения сектор единствено организации от коалиция „За да остане природа в България”, свързани с чуждестранните юридически лица WWF, Грийнпийс и Дунавско-Кърпатска програма. За целия период на програмата няма финансирано нито едно сдружение и фондация, които да са извън този кръг и нито една гражданска организации или местна общност не е получила възможност да изпълнява екологични дейности по ОПОС.

Раковска освен, че работи в WWF-България, където управител е жената на Тома Белев - Весела Казакова, е и съпруга на Андрей Ковачев, съпредседател на Политическа Партия „Зелените“. Освен това в този случай тя е в сериозен конфликт на интереси, защото швейцарскара фирма WWF през годините е печелила десетки поръчки в МОСВ по различни европейски програми. На лице е източване на МОСВ по посока Швейцарската конфедерация, вместо парите да остават в български фирми и общини.


Това е вторият случай, когато от МОСВ назначават на възлово място хора от „Коалицията за да остане природа в България“, известни като „зеленият октопод“. Преди около месец Тома Белев бе избран за член на Междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ. В тази комисия се разглеждат всички значими инвестиционни проекти в страната независимо дали са публични държавни, общински или частни.

С акта на назначаването и на Катерина Раковска влиянието на Зелените в МОСВ става изключително силно.

Друга част от дейността на Комитета по наблюдение, в който участва Раковска, е разпределяне на парите по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. за популяризиране на програмата в българските медии. Както и в периода 2007 – 2014 г. и сега приоритет е даден на медиите от кръга „Капитал“, сайта Дневник и вестник Капитал.

Дали ако НГС „Природата за хората“ създаде клон на организацията в Швейцария тамошният орган, управляващ средствата по Околна среда, ще допусне наши представители да разпределят милиарди швейцарски франкове?


Филип Цанов
НГС „Природата за хората"
Владимир Помаков написа на 12/07/2015г. 20:56ч.
Значи това, което се говори за Тома Белев и кръга около него е вярно?!?! Аз го бях споменал тук, във Фейсбук, по повод нещо писано от Андрей Ковачев - той изригна като кален вулкан и дори поиска да му се извиня, но сега сигурно ще се притаи като пръдня и няма да се озъби... Както и Тома Белев сигурно...
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню