Градът

09 July 2015

Прегледана: 1081 пъти

НОВИ АРТЕФАКТИ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ. В НАДПИС СЕ СПОМЕНАВА ЗА АНХИАЛОИзграждането на новата канализация на бургаските квартали Ветрен и Банево разкри плоча с изключително ценен надпис на гръцки, похвалиха се от община Бургас. "Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Артефактът бе открит тази година на 9 юни при археологически разкопки на обекта Акве Калиде. Върху мраморът на гръцки се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях. В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера.

Това е периодът, в който Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание. Тракия става просто една от многото римски провинции.

В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент - стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.

"Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Акве Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта, защото очакваме да открием не само светилището на Деметра, но и голяма християнска църква, тъй като сред намереното е и част от реликварий", каза кметът Димитър Николов. Експертна информация за последните находки на Акве Калиде дадоха археолозите доц. Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков, които работят на обекта, както и директорът на РИМ - Бургас Милен Николов.

Археолозите благодариха на общината за постоянното финансиране на разкопките при Акве Калиде през последните 6 години. Според тях ценният надпис е свидетелство и за съюзническите отношения между последното Тракийско и Понтийското царство по северните брегове на Черно море. Доказателство е самото име Питодорида, което е характерно за Понт.

Археолозите съобщиха за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак - римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий, известен от филма "Гладиатор" на Ридли Скот, около 172 г.

BIG5.BG


Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню