Интервюта

28 May 2015

Прегледана: 1944 пъти

ОТ КАПИТАЛИЗЪМ КЪМ ОТКРИТА ФОРМА НА ФАШИЗЪМВЕКТОРЪТ ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА, В КОЯТО СЕ НАМИРАМЕ...

Задълбочаващата се глобална финансова криза и засилващото се социално неравенство повдига на дневен ред темата за края на капитализма. Какво е бъдещето на капитализма и каква е алтернативата, ако финансовата нестабилност, здравните проблеми, замърсяването и неравенството продължават да нарастват, а политическата система остане парализирана?
Идва ли краят на модерния капитализъм и дали той ще се превърне в жертва на своя собствен успех.
На този и други въпроси отговори на "ЗАД КУЛИСИТЕ" Павел Вълчев - икономист и футуролог, живеещ в Москва.


Наближава ли краят на капитализма и кои са причините?
За колапса на световната капиталистическа система ще способстват такива процеси, като автоматизацията и аутсорсингът на труда. Това ще сплоти не само работниците, но и инженерите, икономистите, архитектите, лекарите и хората с други специалности - да се обединят, за да решат съвместно задаващите се проблеми. Веднага щом платежоспособността на работниците и професионалистите падне, ще станем свидетели на това как промишлеността, зависеща от тези хора, ще спре да функционира. Това в крайна сметка ще доведе до крахът на «Ямайската валутна система» и неограниченото издаване на «световни кредитни пари», наречени SDR (специални права на тираж). Хората няма да са достатъчно платежоспособни, те просто няма да са в състояние да поддържат тази система. Дори видео индустрията днес е създала електронни водещи на новини, които ще заменят повечето хора в телевизията. Аутсорсингът на труда постепенно ще изравни доходите на всички честно трудещи се хора, като на върха ще се окажат представители на глобалния елит, които от капитализъм ще преминат към открита форма на фашизъм. Това ще се случи, ако нравствените хора позволят чрез своето бездействие да се реализира несправедливата концепция на банкерите, които всъщност са собственици на транснационалните корпорации.

Какво Ви кара да мислите, че за всичко са виновни банкерите? Марк Цукърбърг(Facebook), Бил Гейтс(Windows), Сергей Брин(Google), Рупърт Мърдок(News Corporation), не са банкери, но притежават огромна власт. Не са ли те хората, които задават тенденциите в променящия се свят?
Тенденциите ги задават други хора, но това вече е отделна тема. Това са напълно конкретни личности и версиите за извънземни или рептили не издържат никаква критика. Целта на целия този медиен шум е да прехвърли вината от конкретни вършители на съдби към нещо абстрактно.
Относно представителите на «нетокрацията»(хора работещи с информация – специални служби, медии, компании свързани с IT-технологиите) мога да кажа, че техния род дейност е още твърде нов, за да говорим за тяхното превъзходство над големите династически кланове и банкерите. Няма съмнение обаче, че в бъдеще те ще вземат връх над монарсите и лихварите. Ако говорим за днешната ситуация трябва да кажа, че ядрото на капиталистическата система се състои от една свръхкорпорация – BlackRock, която има дялове в още три компании - Vanguard, State street, Fidelity investments, а те от своя страна контролират изброените от Вас хора и компании. По същество хората, които споменахте са само наемни мениджъри, имащи дял в бизнеса с които се занимават.

Какво мислите относно БРИКС и тяхната алтернатива на Световната Банка и МВФ?
Възможно ли е златният китайски юан или златната рубла да станат ключът към изхода от несправедливата «Ямайска валутна система»?

Проектът БРИКС е обречен още в самия си зародиш. Вече станахме свидетели на един подобен мащабен провал – ЕС. Най-интересното е, че такива проекти винаги се съпровождат със сериозни конфликти. Изграждането на ЕС костваше разделянето на Югославия. Днешния БРИКС-проект е по-мащабен и затова сме свидетели на конфликти не само на Балканите, но и в Украйна, Близкия Изток и много други региони. По същество глобалната капиталистическа класа просто е решила да премести мястото си на дислокация. Евреите сефаради прехвърлят авоарите си в Латинска Америка, а евреите ашкенази в Русия, Индия и Китай. Целта е, както казах, хората по света да станат равномерно бедни и управлявани от една господстваща класа.
Златното обезпечение на дадена валута е капанът на глобалния елит. Това се дължи на фактът, че този елит манипулира цените на златото чрез «златния фиксинг» на Лондонското сити. Като допълнение към това отдаването на лихви във валута, обезпечена със злато, ще доведе до там, че цялото злато ще се съсредоточи в ръцете на паразитиращия елит.

Имате ли идея за това, как можем да преодолеем кризата, в която се намира човечеството?
Упадъкът, в който се намира човечеството, като цяло е следствие от наложената глобална несправедлива концепция. Имам предвид библейския проект, според който само талмудическите евреи имат право да се занимават с лихварство, а Коранът и Библията забраняват отдаването на пари с лихва.
Промяната може да се постигне чрез разработката на справедлива концепция, по която ще съществува човечеството като цяло и отделните държави в частност, а вече на базата на тази концепция ще се формира съответната идеология. Носителите на идеологията, взаимодействайки със средствата за масова информация, ще бъдат говорителите на тази идеология, а политиците и експертите ще приемат решенията си, прецеждайки всичко през зададената справедлива концепция. Ключовият момент е всеки човек да има в главата си образът на бъдещето, в което иска да живее.

Каква е днешната идеология и защо мислите, че тя не работи в интересите на хората?
Днешната идеология е заложена в повечето конституции на държавите. Отворете конституцията на държавата, в която се намирате и обърнете внимание на подобен текст:
- «Никоя идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна».
- «Средствата за масова информация са свободни и не подлежат на цензура».
От тук става ясно, че държавите не могат да провеждат своя идеология, а медиите свободно могат да бълват лъжи. В крайна сметка днешната идеология е изградена върху култа към «Дионис» и култа към «Златния телец».

Какво бихте искали да кажете на хората, които са готови да се борят за справедливост?
Справедливостта не се постига с оръжие и сила, справедливостта се постига с перо и лист хартия. Просто опишете как изглежда вашата справедливост!


ZADKULISITE.COM
mihala написа на 31/05/2015г. 15:33ч.
Все още разглеждаме двата вида системи- социалистическа и капиталистическа, но не се замисляме за еволюцията, не на материя, а на личност. Ръководната върхушка все се мисли за господар, но в основата са поникнали нови фиданки,които имат повече жизнен сок. Трябва ли да се потъпкват? Тук излиза на преден план промяна в съществуващите закони- база и надстройка. Нови форми на търговия,банкиране, собственост и т.н. Степента на задоволяване на индивида или друг закон трябва да е водещ. Не трябва вълците да щъкат безпроблемно из стадото,защото от него няма да остане нищо.Моралните закони са занемарени, а не са в основа на живот и това ще бъде унищожението на човечеството.


жижо написа на 31/05/2015г. 08:58ч.
Значи ние сме челници на този подход-надали има друга държава в света във която близо 50% от населението яде на готово-без мисъл за това кой изкарва ,, еденето!


Тони Баждаров написа на 29/05/2015г. 09:19ч.
Социализмът не е решение - онази система загуби състезанието дори със сегашната! Мисията на компаниите е да създават и доставят качествени продукти по най-добрата цена! Социалната функция е задача и ангажимент на държавите! Нужно е не просто да говорим за либерален капитализъм, а да създадем такъв! Днес такова животно нема! Нужен е нов подход към пазара! Днес той е само на кредит, което означава всеки значителен ръст е равен на кредитен балон! А може и по друг начин... Трябва да си спомним какъв е смисълът от съществуването на икономиката, пазарите, парите, държавите и всички създадено от човека... Много е просто - те имат смисъл само, а ко служат на човека, удовлетворявайки поне базовите потребности на всички хора, защото хората имат равни права в едно човешко общество! В джунглата е различно и тогава бих предложил на тези, които отричат държавата, да се изнесат на необитаем остров. И да им напомня, че всичките им постижения са плод на взаимодействие с това общество, което е създало държавите! В джунглата не е сигурно дали биха оцелели и ден! Нужен е баланс между предприемачите и всички останали! Трудът и социалното осигуряване не могат реши въпроса за доходите на над 2/3 от населението - децата и пенсионерите не работят по дефиниция, а технологиите и роботите ще изместват все повече човешкия труд. Какво ни предлагат стожерите на статуквото?! Приказки за светлото бъдеще в различни вариации. Има ли алтернатива?! Има - базов доход за всички, а който може повече, ще получи допълнителен доход от заплата, хонорар или предприемачество! Само така бизнесът ще получи ново платежоспособно търсене на вътрешния пазар, хората ще получат пожизнен доход, който покрива издръжката на живота по текущи цени, а държавите ще изпълнят своите ангажименти във връзка с човешките права в по-висока степен, без което тяхното съществуване е безмислено! Как да стане това в България? Чрез закона! Ето подробностите: https://drive.google.com/file/d/0B0nMjtYgJ2DFa2cxTFFRVjl1UGs/view?pli=1.
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню