Детонатор

14 March 2015

Прегледана: 2075 пъти

ДЪРЖАВАТА ПОДАРИ 20 МИЛИОНА НА ПРИЯТЕЛЯ НА БОРИСОВ, ПЛОВДИВСКИЯ ВЛАДИКА НИКОЛАЙ! ЗА ТОВА ЛИ СВЕТИЯ СИНОД НАГРАЖДАВА БМБ С ОРДЕНЗащо Светия синод награждава Борисов? Ето: От Светият синод обявиха, че премиерът Бойко Борисов ще бъде отъждествен с един от най-високите призове на църквата – „Св. цар Борис – Покръстител. За какви заслуги му се дава? Ами за тези, четете!
Защото държавата подари на приятеля на Борисов – владиката Николай, комплекс за милиони! Това е „Свети Кирик и Юлита” над Пловдив:Според архитектите всички сегашни сгради са издигнати с тяхни средства. А те са: четири блока, портиерна, два открити тенис корта, помпена станция, трафопост, водоем. Освен това има хотелска част – с модерно обзавеждане, ресторант и кафене. Има и зали, в които през годините са провеждани конференции, симпозиуми и срещи - както национални, така и международни. Общо са вложени над 12 милиона лева.Доста пари са вложени и в реставрацията на черквата, която според специалистите е строена през 13-ти век от тамплиерите и не е източноправославна.Битката за този лъскав и привлекателен имот владиката Николай подхвана през 2008 година. И след 6 години вече е негов. Общата данъчната оценка на сградите е 1 182 298 лева. Доста символична цена, нали? Възможно ли е да е колкото пет апартамента? Този имот е разположен на 6 144 декара. Според брокери стойността му надхвърля 20 милиона лева. И всичко това се дава на митрополията, дето не е вложила и стотинка – един наистина щедър жест на държавата.

Държавата подари на приятеля на Борисов, пловдивския владика Николай 20 милиона!

Още една съдебна сага най-сетне получи окончателно решение. От 5 март манастирът „Свети Кирик и Юлита” „ остава за вечни времена Света Обител”, както гласи съобщението на Пловдивската митрополия след решението на Висшия касационен съд. Стопанин на този обект през 1981 година стана Съюзът на архитектите. Казваме обект, защото състоянието на сградите и на черквата „Света Параскева” е било направо плачевно. Сега трудно може да се нарече манастир, а си е светски комплекс от сгради плюс една черквица. Ще припомним, че богослужението в някогашния манастир спира още през първата половина на 20 век, след което е използван за концлагер и лудница.
Според архитектите всички сегашни сгради са издигнати с тяхни средства. А те са: четири блока, портиерна, два открити тенис корта, помпена станция, трафопост, водоем. Освен това има хотелска част – с модерно обзавеждане, ресторант и кафене. Има и зали, в които през годините са провеждани конференции, симпозиуми и срещи - както национални, така и международни. Общо са вложени над 12 милиона лева. Проектът е на архитект Любомир Шинков. Доста пари са вложени и в реставрацията на черквата, която според специалистите е строена през 13-ти век от тамплиерите и не е източноправославна.Битката за този лъскав и привлекателен имот владиката Николай подхвана през 2008 година. И след 6 години вече е негов. Общата данъчната оценка на сградите е 1 182 298 лева. Доста символична цена, нали? Възможно ли е да е колкото пет апартамента? Този имот е разположен на 6 144 декара. Според брокери стойността му надхвърля 20 милиона лева. И всичко това се дава на митрополията, дето не е вложила и стотинка – един наистина щедър жест на държавата.
Пловдивчани обаче имат едно на ум, не са пасли трева по тепетата и се питат: как само година след като стана пловдивски митрополит, Николай предприе яростна атака за придобиване на този имот? Та той още не беше обходил навсякъде своята епархия. Кой запали фитила на неговото упорство и подбудите само религиозни ли са? Шефът на архитектите – Георги Бакалов, твърди, че съюзът е отправил предложение до владиката Николай да направят съвместно в „Свети Кирик и Юлита” Духовен център, но той категорично отказал. Защо? Въпросът е направо риторичен.
Освен с ексцентричните си прояви владиката Николай стана известен и със слабостта си към луксозния живот. На ръката му лъсна златен часовник „Ролекс”, возят го чисто нови автомобили ауди, за нула време митрополитският дом беше основно ремонтиран... И в същото време черквата „Света Марина” вместо със стенописи, беше украсена с тапети – щото нямало пари, за по-евтинко...Всичко това внушава за връзки с бизнеса. Най-вероятно бизнесмен е вдъхновителя – дори се знае кой е Георги Гергов, и се цели в апетитния имот, а не в черквата „Света Параскева”. И това ще стане ясно съвсем скоро, когато комплексът напълно премине в ръцете на митрополията. Но още при първата акция на дядо Николай – подстригването на сестра Юлита пред стените на комплекса, Гергов обяви, че е готов да стопанисва имота и безплатно да храни монахините. Тогава се твърдеше, че манастирът ще е женски. Това си е направо кон за кокошка. Колко ще изядат годишно двайсетина монахини, но пък какви добри пари ще падат от ресторанта, хотела, кафенето, тенис кортовете...
Тези обекти няма да бъдат затворени в никакъв случай и ще бъдат дадени под аренда. Защото освен джоба на бизнесмена, те ще пълнят и касата на митрополията.

Стефан Северин

Колаж: Иво Ангелов
Богдан Дийнър написа на 02/06/2017г. 16:06ч.
Питаме се защо постоянно навсякъде има нещастия. Отговора е точно пред нас, в заглавието на тази статия. Нямаме уважение към клириците ни. Като че ли, Църквата е единствената, която трябва да бъде заплювана. За архитектите не ми и говорете. Тези работници срещу църквата трябва да бъдат заплювани и предаванна осъждане. такова за тях ще има на Онзи свят, когато праведния съдия ще съди живите и мъртвите, и архи-те и авторите на тази гнусна статия няма да се разминат без осъждане. Стефчо, сега ще ти кажа нещо. Тези архитектчета са направили за този манастир толкова, колкото и ти. Или ако кощунственото подиграване с светините наричаш нещо свършено, и го казваш като положителна черта, то тогава наистина те направиха много. Нека си припомним в какво състояние беше храмът св. Параскева. Иконите от иконостаса бяха свалени, църквата като цяро беше за ремонт (и това не е за очудване, след 30 години изоставеност), а най отвратителното беше, че на един от прозорците беше поставена пентаграма, символ на анти-християнските масони. Сградите не бяха в лошо състояние. Но въпроса е ЗАЩО? Та нали те превърнаха Божия Храм в пазар. Там имаше ресторант, бар и т.п. Нали Христос изгони търговците от Храма? Да не говорим, че и не пропуснаха да се подиграят и с православния светец, мъченик Кирик. Това дете-мъченик е било само на 3 годинки, когато е умряло за Своя Спасител, а сега едни простаци (извинете ме за езика), са нарекли специялитета на ресторанта си „телешко-св. Кирик“. Разплака се и негово високопреосвещенство, когато обЯВИ КАКВО КОЩУНСТВО са извършили господата, разплаквам се и аз, когато си помисля за хулата против светеца и Бога. Ще завърша с това, което започнах, ако ние не уважаваме епископите, презвитерите и въобще всички клирици, ние не уважаваме Бог. Ако ние не уважаваме Бог, то той ни наказва за това тук и там.


Истина написа на 15/03/2015г. 02:07ч.
Много подвеждаща статия. Манастира е манастир и принадлежи на църквата а тя е на народа. Митрополит Николай няма да си сложи манастира в джоба. Спрете се има много неща в България които са грешни но ако това е направил Борисов което малко ми се вярва тогава халал да му е ордена.


В. написа на 15/03/2015г. 00:35ч.
Много гнусна статия в часта за манастира! Как нямате срам???


Lazar написа на 14/03/2015г. 23:33ч.
Вярващ съм, но не и религиозен.С Николайчо се срещнахме пред една врата и нямаше как да не се здрависахме. Религията наречена ПАРТИЯТА, след 1990 представители и компелдаците,както ги наричат, решиха да ни сложат религиозен хомот.Та имоти,та джипове,та БМВ та коли супер лукс,хави. Всичко е безпредметно,но...
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню