Градът

26 January 2015

Прегледана: 1226 пъти

Община Поморие, с кмет Иван Алексиев, извършва грубо нарушение на закона и заради частни интереси е на път да попречи на МБАЛ-Поморие да сключи договор със Здравната каса. Проваля се изпълнението на европроект в болницата за 640 000 леваКметът Иван Алексиев гони законния наемател, за да настани софийска фирма, алармират от МДЛ „Лина”
Община Поморие извършва грубо нарушение на закона и заради частни интереси е на път да попречи на МБАЛ-Поморие да сключи договор със Здравната каса. От друга страна проваля изпълнението на европроект в болницата за 640 000 лева.

„Кметът не се съобразява дори с решението на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е отменил незаконосъобразно проведен от Общинския съвет търг за помещенията на клиничната лаборатория в МБАЛ-Поморие. Алексиев принудително се опитва да изземе помещенията на лабораторията от сегашния наемател Медико-диагностична лаборатория „Лина”, която ги ползва на валидно основание и има действащ договор до 2016 г.”, алармира в открито писмо до медиите управителят на МДЛ”Лина” д-р Васил Костадинов, съобщава ФЛАГМАН.

Договорът на „Лина” е сключен с болницата, защото през 2013 г. със своя заповед кметът отдава за безвъзмездно ползване на многопрофилната болница следните помещения: Отделение по нервни болести, Отделение по педиатрия, Отделение по акушерство и гинекология, Отделение по хирургия, Отделение по образна диагностика, помещения за клиникодиагностични структури, естакада и асансьор. От своя страна МБАЛ-Поморие отдава помещенията за клиникодиагностични структури под наем на „Лина”, която ги ремонтира и внедрява оборудване за 640 000 лева.

Миналата година обаче, без „Лина” и болницата да бъдат предупредени, Общинският съвет вади от активите на лечебното заведение единствено помещенията на лабораторията и ги пуска на търг. Търгът е спечелен от софийска фирма за срок от 10 години.

„Само за справка - законът позволява публична общинска собственост да бъде отдавана за не повечe от 5 години и затова областният управител Вълчо Чолаков отмени търга, като незаконосъобразен. Това обаче не спря Община Поморие принудително да изземе помещенията, в които работи оборудване за над половин милион лева”, се казва в прессъобщението на частната лаборатория.
Казусът е сложен, защото средствата, с които е закупена техниката, са отпуснати по договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан с Министерството на икономиката и енергетиката по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 год.“. Изрично условие за тяхното отпускане е апаратурата да бъде монтирана и да функционира в лабораторията на МБАЛ-Поморие. „При новите обстоятелста проектът да не може да бъде отчетен по оперативната програма. Евросредствата, спечелени за благото на поморийци, ще отидат на вятъра, за да се защитят определени интереси”, казва д-р Костадинов.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Поморие д-р Цветомир Цветков също неудомява защо се е създала тази неприятна ситуация и се оказва с вързани ръце.

„Причината е, че не само „Лина” са потърпевши от действията на кмета Иван Алексиев. Волята му да настани софийската фирма ще окаже сериозна вреда на пациентите на МБАЛ-Поморие. Ако „Лина” напуснат, болницата няма да може да сключи договор със Здравната каса, защото ще трябва да закрие Звено „Клинична лаборатория”, което е задължително при сключване на договор с НЗОК. Ще бъдат уволнени и петима души – един лекар и четирима лаборанти. Не на последно място общинската болница ще трябва да направи ненужен разход на средства, понеже софийската фирма, спечелила незаконния търг, няма сключен договор с Регионалната здравноосигурителна каса, за да извършва дейност на територията на МБАЛ-Поморие. Така за неопределен период от време болницата ще трябва да плаща за изследвания на трета лаборатория. Губещите са много, а печелившият само един. Въпросът е трябва ли жителите на Поморие, болницата, лабораторията – наемател и медицинският персонал да бъдат ощетени заради частни интереси?”, апелират от лаборатории „Лина” .

Писмото до медиите е подписано от д-р Васил Костадинов, който е готов да предаде на журналистите и цялата преписка с документи. Той не желае случаят да стига до съда и призовава Община Поморие към разумно разрушаване на спора, за да не се отнеме на поморийци възможността за безплатно здравеопазване.

Кметът на ГЕРБ в Поморие, който се напъва за втори мандат, но все още не е споделил - има ли потвърждение от ръководството на партията - че ще бъде издигнат отново от ГЕРБ, е публикувал на общинския сайт отговор на поставените от д-р Васил Костадинов твърдения. Естествено, както се знае, кметът на Бойко Борисов в Поморие никога не е виновен за нищо. Той е най-умният, най-красивият, най-знаещият, най-можещият, най-компетентният и всичко най, най. Но не се знае според кого. Затова смятаме, че не е нужно да публикуваме пълния текст, за който не сме сигурни, че е подготвен от него, а и читателите на ЗАД КУЛИСИТЕ не държат особено много на мнението му, но ще цитираме последните няколко изречения от "позицията на кмета", поради фундаменталната точност, с която разкриват що за птица управлява черноморската община:
"...използването на публичното пространство за отправяне на обвинения, без доказателства, подкрепени с позоваване на псевдозакони, подлежи на наказание според българското законодателство. Надявам се, следващият път когато д-р Костадинов използва репутацията ми, за да защити частните си интереси, въвеждайки гражданското общество в заблуждение, да вземе това предвид."


www.zadkulisite.com
дал-взел написа на 14/03/2015г. 23:04ч.
А наемателят плаща ли си наема на собственика.НЕ! А собственика е Общината. И какво се прави в такъв случай


До obektiven написа на 27/01/2015г. 16:42ч.
Не ни учете как да си вършим работата. Направете си сайт и там процедирайте както ви харесва. Тук се публикуват само мнения на личности.


obektiven написа на 27/01/2015г. 10:20ч.
Komentarite nakraq na statiqta sa napravo smeshni. edna obektivna media bi publikuvala celia otgovor za se vidi koi e prav i koi kriv. auditoriata vi da ne sa deca ot tetskata gradina?


ван, но не Аб написа на 26/01/2015г. 22:36ч.
Е, нали така и пак гласувайте за тези шайка негодници. Пияндета и разпасани олигофрени заради които Поморие потъна в забвението. Това последното групата на кмете едва ли ще проумее. Първо създаде нещастното общинско предприятие по туризъм, после общинско по горите и сега общинско БКС. Ами хак да ни е, че се доверихме


Помориец написа на 26/01/2015г. 20:15ч.
Vanko 2, Алексиев предизборната кампания я почна от първия ден в който влезе в Общината.


Vanko 2 написа на 26/01/2015г. 19:58ч.
Еее, започна предизборната кампания...поморийци бъдете готови за всякакви манипулации и дезинформации и много словохотливи тролове!


Помо написа на 26/01/2015г. 19:26ч.
Каква репутация имаш Кмете. Ако си мислиш че Алкохолик,Баничар,Лизач и гледач на Ромчета е репутация жестоко се лъжеш. Екипът от некадърници покрай тебе дори ти се смеят,а относно медийните ти изяви всички знаем че си ги плащаш от нашите данъци( 1 000 000 за култура управлявани от братовчед ти кюфтето-бившия зеленчукопродавач). Истинската ти репутация в момента е на крадлив алкохолик.


Помориец написа на 26/01/2015г. 18:55ч.
Тоя баничар и той е прочел само Винету.
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню