Политика

15 January 2015

Прегледана: 1376 пъти

BBC пита какво търсят Кери, Хамънд и Столтенберг в България, а укранският парламент гласува "за" частично мобилизиранеБи Би Си се пита какво търсят в София Джон Кери, Филип Хамънд и Йенс Столтенберг и дали ще го намерят.
България е в центъра на международното внимание благодарение на поредица международни посещения, пише британската медия в сайта си в материал "Западни лидери се отбиват в България", предаде БТА, пише Дир.бг.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд пристигна в България вчера, държавният секретар на САЩ Джон Кери - днес, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на визита в София по-късно този месец.

Би Би Си изброява повечето от отговорите на първата част от въпроса "Какво търсят в София" - газови доставки, войната в Източна Украйна, международния тероризъм, миграцията - законна и незаконна - както и ужасното състояние на българските въоръжени сили.

И моментът на посещенията е важен, отбелязва Би Би Си и припомня, че руският президент Владимир Путин е отменил миналия месец плановете за изграждане на газопровода "Южен поток", като е обвинил за провала на проекта огъването на България под натиска на ЕС и САЩ.

Медията пише още, че НАТО настоява страната да повиши бюджета си за отбрана до 2 процента от своя брутен вътрешен продукт, като отчита силната зависимост на армията от руски резервни части.

Що се отнася до тероризма, България е една от транзитните държави, прекосявани от искащи да станат бойци ислямисти, по пътя им през Турция към Сирия, посочва Би Би Си.

Друго главоболие за правителството в София е миграцията в страната на сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани, отбелязва британската медия.

Преди парламентарните избори във Великобритания през май, темата за българските и румънските граждани, които работят там, също бе в дневния ред при посещението на британския външен министър в София, допълва Би Би Си.

Междувременно БНР съобщи, че Украинският парламент гласува указа на президента Петро Порошенко за частична мобилизация. 268 депутати от 316 регистрирани гласуваха "за" указа.
В указа на президента Петро Порошенко мобилизацията се обяснява с необходимостта "от адекватна реакция на заплахите,
предизвикани от агресивните действия на Русия", които застрашават "националната сигурност, независимостта и териториалната цялост" на Украйна.Атом_БГ написа на 18/01/2015г. 19:27ч.
Ето го и отговора:Великобритания и САЩ инициират преговори за „Ислямска държава”, които ще се проведат в четвъртък в Лондон, предаде AFP. Домакини на консултациите ще бъдат британският външен министър Филип Хамънд и американският държавен секретар Джон Кери. Под преговори по американски се разбира удари по противника, като за целта ще бъде използвана територията на България!!!
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню